Astăzi este ultima zi de înscriere la Selecţia Naţională Eurovision 2014. Paula Seling, Ştefan Stan şi Mihai Trăistariu, în cursa pentru primul loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţia Naţională Eurovision 2014 îşi desemnează astăzi ultimii candidaţi în cursa pentru un loc în marea finala a concursului european al cântecului care va avea loc în Danemarca pe 6, 8 şi 10 mai. Dar până a ajunge acolo, artiştii români trebuie să-şi înscrie creaţiile muzicale, prin trimiterea unui email sau prin depunerea la sediul televiziunii publice, acolo unde urmează să fie ascultate de un juriu de specialitate.

Astfel, pe 19 şi 20 februarie va avea loc preselecţia pieselor înscrise, în urma căreia un juriu de specialitate va alege melodiile finaliste (maximum 12 piese). Până în prezent, artişti precum Paula Seling şi Ovi, Ştefan Stan sau Mihai Trăistariu şi-au anunţat intenţia de a participa la preselecţiile naţionale, fiecare sperând la primul loc.

După ce a ocupat una dintre cele mai bune clasări ale României la Eurovision - locul 4, în 2006, cu piesa „Tornero“ - Mihai Trăistariu a tatonat terenul în fiecare an pentru o eventuală revenire în concurs. Anul acesta pare mai hotărât ca niciodată şi are şi o piesă pe care mizează: „I’m Sorry“, compusă de Andrei Tudor (fost participant la Eurovision, în 2008, în calitate de compozitor al piesei „Pe-o margine de lume“, interpretată de Nico şi Vlad Miriţă).

„Nu mi-e frică de finala din România. Ştiu cum cânt, ştiu ce pot. Singurul lucru de care mi-ar fi teamă e juriul, că sunt o mulţime de prietenii şi antipatii în lumea asta“, a declarat cântăreţul pentru „Adevărul“.

Paula Seling şi Ovi Jacobsen au revenit şi ei în cadrul concursului muzical, cei doi înscriindu-şi piesa „Miracle“ în decursul zilei de miercuri. „Cred că avem şansa să-i facem pe români mândri de noi. Deşi este greu să egalezi locul al III-lea şi nu poţi niciodată să fii sigur de ceva, cu atât mai puţin la Eurovision, o să depunem tot efortul să convingem publicul că merităm o poziţie fruntaşă“, a declarat Paula Seling.

Ovi Jacobsen înscrie piesa „Miracle” la Eurovision 2014

Ştefan Stan, care s-a înscris la Selecţia Naţională pentru Eurovision 2014 împreună cu TeddyK, a lansat videoclipul melodiei „Breathe“, pe care mizează în acest concurs. Clipul, filmat sub apă, amplifică mesajul sensibil al piesei compuse de Eduard Cârcotă.

„Mi-am dorit un sound diferit, ceva care să nu mai existe pe piaţa muzicală din România. Aşa s-a născut «Breathe», o piesă ieşită din tipare, cu accente dubstep“, a spus prima „Voce a României“ despre balada compusă de Eduard Cârcotă.

Pe lângă aceştia, doi dintre mebrii trupei Sistem - grup care a obţinut, alături de Luminiţa Anghel, una dintre cele mai bune clasări ale României în concursul european, locul 3 în 2005 - vor să reediteze acea performanţă. Florin Romaşcu şi Robi Magheţi, care acum fac parte din proiectul Cobzality, vor participa la Selecţia Naţională din 2014, alături de noua lor trupă. „Aşadar, e oficial! Încercăm să realizăm cel mai mare pas Cobzality de până acum. Avem nevoie de voi să dăm sfoară-n ţară la această veste bună!  Şi, ca să sărbătorim momentul, toţi cei care dau like & share la cover foto primesc un link secret să asculte primii, duminica aceasta, piesa noastră de Eurovision“, au scris membrii trupei pe pagina de Facebook.

Dacă aceşti artişti şi-au anunţat candidatura la Selecţia Naţională, alţii se pare că vor lua o decizie de ultim moment. Este cazul Alexandrei Stan, cea care a scris pe reţelele sociale că „se gândeşte la o participare“.

După ce, astăzi, încrierile în concurs se vor încheia, pe 19 şi 20 februarie va avea loc preselecţia celor mai bune piese, atunci când un juriu de specialitate va audia compoziţiile muzicale. Pe 20 februarie vor fi anunţate melodiile finaliste, maximum 12, iar pe 1 martie va avea loc finala Selecţiei Naţionale şi desemnarea artistului care va reprezenta România la Eurovision.

Despre Eurovision

După ce anul trecut Azerbaijan, ţara care a terminat ediţia de anul trecut pe locul doi, cu un total de 244 de puncte, a fost acuzată că a încercat să cumpere voturi de la membrii juriului, anul acesta, European Broadcasting Union (EBU), compania care organizează de 58 de ani încoace concursul muzical, a anunţat înăsprirea regulilor de participare.

Sistemul de vot al concursului a fost schimbat în 2009, atunci când punctele din partea unei ţări erau acordate pe baza unei medii între voturile venite din partea telespectatorilor şi voturile din partea juriului. În luna septembrie anul trecut, EBU a anunţat noi reguli în ceea ce priveşte juriile, inclusiv publicarea numelor persoanelor care formau comisia de specialişti, într-un efort de a îmbunătăţi procesul prin transparenţă.

Actorul danez Pilou Asbæk, interpretul strategului media Kasper Juul din „Borgen“, un serial distins cu premiul BAFTA în 2012, va prezenta concursul european Eurovision, pentru prima dată.

Societatea Română de Televiziune, membră a European Broadcasting Union (EBU), este organizatoarea selecţiei naţionale Eurovision şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero“, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite