LIVE VIDEO New European String Chamber Orchestra, cu Dmitry Sitkovetsky la pupitru şi solist, în direct pe adevarul.ro de la ora 17.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această după-amiază, de la ora 17.00, pe scena Ateneului Român vor urca New European String Chamber Orchestra şi dirijorul Dmitry Sitkovetsky, care va fi şi solist al unui concert cu lucrări de Shchedrin, Maistorovici, Ceaikovski şi Şostakovici.

Dmitri Sitkovetki este un artist a cărui creativitate depăşeşte orice categorisire. Şi-a construit o carieră activă şi plină de succes ca violonist, dirijor, aranjor, director de festival şi prezentator TV. Sitkovetki a concertat ca solist cu o serie de orchestre de renume mondial inclusiv orchestrele filarmonice din Berlin, New York şi Los Angeles, Leipzig Gewandhaus, Concertgebouw Orchestra, toate orchestrele importante din Londra, NHK Symphony Orchestra, orchestrele din Chicago, Philadelphia şi Cleveland. A fost prezent la numeroase festivaluri de răsunet, inclusiv cele din Salzburg, Lucerne, Edinburgh, Verbier, Enescu (Bucureşti), Ravinia, Hollywood Bowl, Mostly Mozart şi Festival del Sole (Napa Valley). În 2003, a fost numit Director Muzical al Greensboro Symphony Orchestra, post pe care îl ocupă şi în prezent cu mare succes.

Momentele de răsunet din ultima stagiune includ o revenire la Festivalul Enescu din Bucureşti, împreună cu Royal Philharmonic Orchestra ("Capriciu român" de Enescu), la Teatro Comunale di Bologna (Beethoven); concerte de muzică de cameră la Concertgebouw din Amsterdam şi la Chamber Music Society of Lincoln Center din Alice Tully Hall (Bach); dirijor/solist cu New Jersey Symphony Orchestra şi cu Moscow Soloists cu Yuri Bashmet la Muzeul Puşkin din Moscova (Bach & Pärt).

Sitkovetki şi-a construit o carieră înfloritoare de dirijor. Între 1996–2001, a fost Dirijor Principal şi Consultant Artistic pentru Ulster Orchestra, iar apoi a fost numit Dirijor Laureat, iar între 2002–2005 a deţinut poziţia de Dirijor Invitat Principal la Russian State Orchestra. În perioada 2006–2009 a fost Artist-în-Rezidenţă la Orquesta Sinfonica de Castilla y Leon (Spania). Sitkovetki este fondatorul New European Strings Chamber Orchestra (NES CO), formată în 1990, din care fac parte distinşi interpreţi de coarde din Europa de Est şi de Vest.

image

Sitkovetki a fost Director Artistic la numeroase festivaluri, inclusiv Korsholm Music Festival din Finlanda (1983-1993 şi 2002), Seattle International Music Festival (1992-1997), The Silk Route of Music Festival din Baku, Azerbaijan (1999) şi a lucrat cu o gamă variată de artişti cum ar fi Argerich, Ashkenazy, Bashmet, Davidovich, Harrell, Kissin, Maisky, Ohlsson, Penderecki, Repin, Schnittke şi Shchedrin. În perioada 2003-2006, Sitkovetki a fost a împărţit conducerea muzicală pentru Festival del Sole din Cortona, unde NES CO a fost orchestră-în-rezidenţă şi a cântat cu artişti precum Dmitri Hvorostovsky, Marcelo Alvarez, Bobby McFerrin, Evelyn Glennie, Denis Matsuev,  Sir Antonio Pappano şi mulţi alţii.

În septembrie 2012, a dirijat premiera Concertului pentru clarinet şi harpă de Jakov Jakoulov la Greensboro, în cadrul UNCG New Music Festival şi a seriei “Sitkovetki şi prietenii” de la GSO Chamber Music. În mai 2014, Sitkovetki a oferit întregii lumi premiera Concertului pentru vioară compus pentru el de Nimrod Borenstein. Ultima premieră, pentru aniversarea celor 60 de ani ai lui Dmitri, este lucrarea lui Mark Engebretson pentru soprană, vioară solo şi coarde, care a făcut parte din “DIMA-60!” Extravaganza de la Greensboro, pe 28 septembrie 2014, cu Julia Sitkovetki ca soprană.

În ultimele 18 luni, Sitkovetki şi-a adăugat în panoplie altă serie de realizări artistice – a devenit prezentator TV la emisiunea “Vizite cu Dmitri Sitkoveţki”, pentru Russian Kultura Channel. Primele patru ediţii au fost difuzate în iunie 2014, fiind foarte bine primite de către public şi de către critică: Evgeny Kissin, Barbara Hendrichs, Mischa Maisky, Bella Davidovich. Următoarele ediţii îi vor include pe Sir Neville Marriner, Leonidas Kavakos, Yefim Bronfman, Gary Graffman, Alexander Antonenko şi Sir Antonio Pappano.

Născut la Baku, Azerbaijan, Dmitri Sitkovetki a crescut la Moscova şi a studiat la Conservatorul din Moscova. După ce a emigrat în 1977, a studiat la Juilliard School din New York. Începând din 1987, locuieşte la Londra împreună cu soţia sa, Susan, şi fiica, Julia.

NEW EUROPEAN STRING CHAMBER ORCHESTRA

Recitaluri şi concerte camerale

Ora 17.00

Ateneul Român 

Dirijor şi solist: DMITRY SITKOVETSKY

Program:

Shchedrin – „Russian Photographs“ pentru orchestră de coarde

Maistorovici – Concert Transilvan, pe teme româneşti din secolul XVII din codicele lui Ioan Căianu, pentru vioară şi ansamblu de coarde – Laureat al Concursului Internaţional „George Enescu” – ediţia 2001

Ceaikovski – „Souvenir d’un lieu cher“ pentru vioară şi orchestră de coarde

Şostakovici – „String Symphony“ op.73

Solist: EUGEN ŢICHINDELEANU - Laureat al Concursului Internaţional „George Enescu” – ediţia 2003

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite