„Ziua 0”. Serialul care surprinde cel mai sumbru scenariu pentru Taiwan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou serial de televiziune din Taiwan, intitulat „Zero Day”, care dramatizează o posibilă invazie chineză asupra insulei, a captat atenția publicului și a generat un val de emoții și dezbateri. Trailerul de 17 minute, lansat luna trecută, a avut un impact profund, acumulând peste un milion de vizualizări pe YouTube și generând numeroase titluri în mass-media locală, relatează CNN.

Scenă din serialul „Ziua 0” care se filmează în Taiwan FOTO Howard Yu via CNN
Scenă din serialul „Ziua 0” care se filmează în Taiwan FOTO Howard Yu via CNN

„Ziua 0” este primul serial de acest gen din Taiwan, prezentând un scenariu fictiv al unei invazii a Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA). Amenințarea unei invazii chineze a planat mult timp asupra insulei auto-guvernate, iar acest serial apare într-un moment de tensiuni crescânde, pe măsură ce China devine tot mai puternică și agresivă sub conducerea Partidului Comunist.

Reacțiile la trailer au fost intense, mulți taiwanezi fiind profund impresionați de imaginile prezentate.

Un comentariu de top pe YouTube, cu peste o mie de voturi pozitive, reflectă sentimentul general: „Ca tânăr de 21 de ani, aproape că am izbucnit în lacrimi când l-am vizionat. Fiecare scenă din acele 17 minute părea atât de aproape de noi. Poate că într-o zi aceste scenarii vor deveni realitatea noastră.”

Hsin-mei Cheng, realizatoarea serialului, explică faptul că serialul își propune să fie un apel de trezire pentru taiwanezi în fața unei amenințări tot mai reale din partea Chinei.

„Sincer, fiecare are propriile temeri și fantazări despre război, dar în viața noastră de zi cu zi, mulți evită sau chiar pretind că nu există,” a declarat Cheng pentru CNN.

Dar pe măsură ce criza devine tot mai iminentă în ultimii doi ani, cred că este timpul să ne confruntăm cu ea și să deschidem această cutie a Pandorei.”

Serialul a primit sprijin financiar din partea Ministerului Culturii din Taiwan și investiții semnificative de la persoane precum Robert Tsao, un magnat al industriei de cipuri și unul dintre cei mai bogați oameni din Taiwan. Tsao, fondatorul primei companii de semiconductori din Taiwan, UMC, a avertizat anterior asupra amenințării Chinei și a donat zeci de milioane de dolari pentru a ajuta la întărirea apărării Taiwanului.

Echipa de producție a inclus 10 regizori, fiecare responsabil de câte un episod al serialului, fiecare episod spunând o poveste independentă. Cheng a căutat colaboratori care nu se tem să fie interziși de China, într-o industrie unde actori și regizori taiwanezi au fost deseori tentați să urmeze linia politică a Beijingului pentru a avea acces la piața chineză uriașă.

Critici din partea opoziției

Biroul Prezidențial și armata taiwaneză au acordat permisiunea de a filma în locații strategice, inclusiv în clădirea Prezidențială și pe o navă de război în timpul exercițiilor.

„A durat multă comunicare și convingere la început,” a spus Cheng.

„Dar oficialii au înțeles importanța problemei și puterea filmelor și serialelor TV în modelarea percepției publice.”

Serialul a atras și critici, în special din partea politicienilor de opoziție. Lee Yen-hsiu, membru al parlamentului din partea partidului Kuomintang, a acuzat serialul de exagerare a amenințării războiului și de descurajare a turiștilor internaționali să viziteze Taiwanul. Alții au criticat modul în care guvernul taiwanez este prezentat ca fiind prea slab în fața agresiunii chineze.

Serialul nu se concentrează doar pe acțiuni militare, ci și pe războiul cognitiv și infiltrarea Partidului Comunist Chinez în societatea taiwaneză. Într-o scenă din trailer, un deepfake AI al președintelui Taiwanului este folosit pentru a transmite un mesaj fals, evidențiind pericolele războiului informațional. Alte scene arată influențatori taiwanezi care încurajează populația să accepte un „acord de pace” cu Beijingul sau grupuri de infractori care instigă la neliniște.

Apel la trezire

Su Tzu-yun, un expert militar la Institutul de Cercetare pentru Apărare Națională și Securitate din Taiwan și consultant pentru „Zero Day,” a afirmat că serialul ar fi „o forță importantă în contracararea ‘tacticilor zonei gri’ ale Chinei”.

„În fața fricii, oamenii pot construi încredere, și aceasta poate indirect și parțial să compenseze războiul informațional al Chinei,” a spus el.

Deși serialul a generat critici, echipa de producție consideră că reacțiile sunt un semn pozitiv.

„Credem că este un lucru bun. Atâta timp cât serialul generează atenție și discuții, înseamnă că rezonează cu ceva din inimile oamenilor,” a spus Cheng. „Sperăm că serialul poate servi drept un apel de trezire pentru poporul taiwanez: ce ar trebui să facem atunci când încă avem dreptul de a alege?”

Serialul este programat să fie difuzat anul viitor în Taiwan, iar echipa de producție este în discuții pentru o posibilă lansare internațională pe platforme de streaming, inclusiv Netflix.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite