„Invazia Chinei în Taiwan, o criză globală mai gravă decât războiul din Ucraina sau pandemia de COVID-19”. Avertisment lansat de președintele Lai Ching-te
0Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a atras atenția că o invazie a Chinei ar avea efecte globale mai grave decât războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina sau decât pandemia COVID-19, conform Independent.

Liderul de la Taipei a făcut aceste declarații marți, în cadrul celei mai mari întruniri de legislatori și demnitari străini din Taiwan, la un summit prezidat de Alianța Interparlamentară privind China (IPAC). Alianța, formată din sute de membri ai parlamentelor din peste 35 de state, este concentrată pe monitorizarea amenințărilor Beijingului la adresa democrației și a drepturilor omului.
Președintele taiwanez a susținut că speră ca summitul „să ajute lumea să înțeleagă că orice conflict în Strâmtoarea Taiwan va avea un impact economic mai profund asupra întregii lumi decât războiul Rusia-Ucraina și Covid-19”.
Parlamentari din țări precum Regatul Unit, Australia, Japonia și Coreea de Sud au mers la Taipei pentru discuții, iar minimum opt dintre cei invitați au declarat că au fost contactați de oficiali chinezi care i-au îndemnat să nu se prezinte. Unii au fost invitați să viziteze China continentală sau li s-a cerut să explice de ce plănuiau să călătorească în Taiwan.
Președintele Taiwanului a ținut să-i laude pe cei care au luat parte la discuții pentru că au fost prezenți în ciuda încercărilor Chinei de a-i face să nu se prezinte, pe care le-a descris ca făcând parte dintr-o campanie mai amplă de intimidare concepută cu un singur obiectiv: „expansiunea externă autoritară” a președintelui chinez Xi Jinping pentru a prelua controlul asupra Taiwanului.
Liderul de la Taipei a precizat că insula are un plan de acțiune amănunțit în cazul în care China ar lansa invazia și a salutat efectuarea de exerciții de „luptă reală, fără scenariu” la începutul acestei luni pentru consolidarea forțelor de apărare, dar a adăugat că acesta nu ar fi rezultatul preferat de Taiwan.
„Pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan sunt strâns legate de democrația, pacea și prosperitatea globală”, a spus el.
„Taiwanul va depune toate eforturile pentru a colabora cu partenerii săi democratici în vederea construirii unei «umbrele democratice» care să protejeze țările partenere democratice de amenințarea expansiunii autoritare”, a susținut Lai Ching-te în fața deputaților, jurnaliștilor și analiștilor.
„Tacticile de intimidare ale Chinei nu au funcționat”
Luni, înainte de debutul discuțiilor propriu-zise, Ministerul taiwanez al Afacerilor Externe i-a însoțit pe parlamentari într-un tur diplomatic al insulei - o excursie care a fost marcată de trimiterea de către China a minimum doisprezece de avioane de război peste linia mediană a Strâmtorii Taiwan.
În contextul amenințării iminente a unei acțiuni militare chineze, vicepreședintele taiwanez Hsiao Bi-khim s-a întâlnit cu parlamentarii pentru „discuții sincere” și a vorbit „foarte convingător” despre importanța menținerii stabilității în regiune, conform liderului IPAC, Luke de Pulford.
„Au existat o mulțime de opinii diferite cu privire la diferite scenarii care se pot întâmpla în jurul Strâmtorii Taiwan. Părțile par să fie de acord asupra faptului că [o invazie] nu trebuie permisă, trebuie descurajată și trebuie să folosim toate instrumentele noastre diplomatice și nu numai pentru a o împiedica”, a spus el pentru sursa citată.
Președintele IPAC a făcut aluzie și la încercarea Chinei de a interveni în desfășurarea summitului, spunând Beijingului: „Nu ai dreptul să decizi planurile de călătorie ale politicienilor străini”.
„Au încercat să intimideze țările globale din Sud. Nu ar îndrăzni să o facă în democrațiile occidentale, mai bogate. Ei cred că pot intimida și constrânge, ceea ce este și mai deplorabil. Tacticile de intimidare ale Chinei nu au funcționat”.