VIDEO „Matrix“, o combinaţie de scene şi cadre „furate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este posibil ca celebrul film „Matrix“ să fie o combinaţie de scene şi cadre „furate“ din alte pelicule? Ca orice altă producţie până şi opera fraţilor Wachowski are, după cum arată site-ul Culturegraphy, o serie de asemănări cu alte pelicule, numai că unele dintre ele sunt absolut evidente.

Un colaj video realizat de site-ul Culturegraphy, specializat în investigarea schimbului cultural de-a lungul timpului între diverse opere, arată cum celebrul filmul „Matrix“ are foarte multe similitudini cu o serie de alte pelicule, printre care „Total Recall“, „Fist of Legend“, „Tai Chi Master“ şi „The Killer“, „Iron Monkey“. Puse unele lângă celelalte, asemănările sunt cu atât mai evidente cu cât imaginile arată cum coregrafia sau efecte speciale din alte filme au fost adoptate de „Matrix“.

Pe lângă acestea, filmul are numeroase referinţe la idei filosofice şi religioase, aducând un omagiu unor lucrări precum „Alegoria peşterii“, de Platon sau „Alice în Ţara Minunilor“, de Lewis Carroll. Abordarea scenelor de acţiune din partea fraţilor Wachowski a venit ca urmare a admiraţiei acestora pentru animaţiile japoneze, dar şi pentru filmele de arte marţiale. Viitoarele producţii de la Hollywood au preluat, de altfel, tehnicile de wire fu pe care actorii le-au învăţat în film, preluate din cinematografia de la Hong Kong.

Pelicula „Matrix“ este o producţie SF americană din 1999 realizată de fraţii Wachowski şi în care apar Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving şi Joe Pantoliano. În film este descris un viitor distopic în care realitatea percepută de majoritatea oamenilor este, în fapt,  o proiecţie numită „Matrix“, creată de maşinării care vor să supună întreaga populaţie. Programatorul Neo (Keanu Reeves) află adevărul (căldura corpurilor oamenilor este folosită ca sursă de energie a realităţii simulate), de la Morpheus (Laurence Fishburne) şi este atras de partea rebelilor care vor încearcă să stârnească o revoltă pentru eliberarea din „lumea de vis“.

image

„Matrix“ este cunoscut pentru popularizarea efectului vizual cunoscut sub numele de „bullet time“, în care percepţia este sporită asupra anumitor elemente sau personaje, acţiunea derulându-se într-un ritm mai încet, în timp ce punctul de vedere al camerei se deplasează la viteză normală.

image

Pelicula a fost lansată pentru prima dată pe 31 martie 1999 în Statele Unite ale Americii şi a avut încasări la box office de 460 de milioane de dolari. Criticii au primit cu urale noul film, care a câştigat patru premii Oscar, dar şi premii BAFTA şi Saturn. Comentatorii au lăudat „Matrix“ pentru inovaţiile efectelor vizuale şi pentru intriga poveştii. În timp ce unii îl catalogau drept impresionant, alţii îl vedeau ca fiind banal.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite