Oscar 2016: „Son of Saul“, cu actorul român Levente Molnar, pe lista scurtă a filmelor eligibile pentru o nominalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul maghiar „Son of Saul“, cu actorul român Levente Molnar în distribuţie, a fost inclus pe lista scurtă a celor nouă pelicule care au şansa de a primi o nominalizarea la premiile Oscar 2016, scrie site-ul screendaily.com, citat de Mediafax.

Lista scurtă a celor nouă lungmetraje eligibile pentru nominalizarea la Oscarul pentru Cel mai bun film străin a fost anunţată de Academia Americană de Film, instituţia care decernează prestigioasele statuete. 

„Saul Fia/ Son of Saul“, propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la premiile Oscar 2016, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, distins cu marele premiu al juriului la gala de anul acesta a Festivalului de la Cannes, scrie Mediafax.

Lungmetrajul spune povestea a două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare. Potrivit screendaily.com, „Son of Saul“ este considerat marele favorit la câştigarea premiului Oscar din 2016 la categoria Cel mai bun film străin.

Pe de altă parte, propunerea României în această categorie a premiilor Oscar 2016 a fost filmul „Aferim!“, în regia lui Radu Jude.

Lista scurtă va fi analizată la rândul ei şi va fi redusă la cele cinci filme nominalizate la Oscar, acestea urmând să fie anunţate pe 14 ianuarie, în timp ce cea de-a 88-a gală a premiilor Oscar se va desfăşura la Los Angeles, pe 28 februarie. La ediţia din 2015, premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin i-a revenit filmului „Ida“ (Polonia), de Pawel Pawlikowski.

Producţiile incluse pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizarea la Oscarul pentru Cel mai bun film străin din 2016 sunt: 

„The Brand New Testament“ (Jaco Van Dormael, Belgia)

    

„Embrance Of The Serpent“ (Ciro Guerra, Columbia)

„A War“ (Tobias Lindhilm, Danemarca)

    

„The Fencer“ (Klaus Härö, Finlanda)

„Mustang“ (Deniz Gamze Ergüven, Franţa)

    

    

„Labyrinth of Lies“ (Giulio Ricciarelli, Germania)

„Son of Saul“ (László Nemes, Ungaria)

    

„Viva“ (Paddy Breathnach, Irlanda)

    

„Theeb“ (Naji Abu Nowar, Iordania)

   

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite