Ministerul Culturii, despre criticile aduse de Alexander Nanau: Afirmaţii răuvoitoare şi lipsite de temei. „Colectiv” a primit peste 1,5 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii a transmis marţi seară, după ce regizorul documentarului „Colectiv”, Alexander Nanau, a anunţat că refuză Medalia Meritul Cultural, că afirmaţiile acestuia sunt „răuvoitoare şi lipsite de temei” şi a prezentat detaliat finanţările primite de filmul care este propunerea României pentru o nominalizare la Oscar.

Ministerul Culturii a precizat că Medalia Ordinul Cultural se oferă în baza Legii nr. 8/2003 privind Ordinul Meritul Cultural şi Medalia Meritul Cultural, cu modificările şi completările ulterioare, şi că este dreptul fiecăruia de a accepta sau nu această distincţie din partea statului român.

În cazul din urmă se regăseşte regizorul şi producătorul Alexander Nanau, propus de ministrul Culturii pentru decorare de către preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, din 15 ianuarie 2021.

„Această propunere, realizată în baza unei analize, i-a fost însă comunicată domnului Alexander Nanau în cadrul întâlnirii solicitate ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi care a avut loc în data de 4 ianuarie. Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanţare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie - 31 aprilie 2021, la nivel internaţional”, se arată în comunicat.

A mai fost subliniat că Ministerul Culturii, prin intermediul Centrului Naţional al Cinematografiei, se implică în realizarea producţiilor cinematografice autohtone şi finanţează majoritatea producţiilor româneşti de film.

Filmul „colectiv”, al cărui producător şi regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanţare directă pentru dezvoltare şi producţie din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) în valoare de 632.071 de lei.

Având dublă calitate, Alexander Nanau a obţinut ca regizor suma de 475.100 lei şi ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producţia filmului.

Susţinerea statului român pentru producţia „colectiv” a mai constat în finanţarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto şi Veneţia (în 2019) în total de 40.000 lei şi, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecţiei la premiile Academiei Americane de Film - Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei. Mai mult, Consiliul de Administraţie al CNC a decis prin Hotărârea 293/19.11.2020 suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, dacă filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. Astfel, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, care include şi costurile de distribuţie.

Toate aceste finanţări au contribuit la promovarea şi cunoaşterea filmului „colectiv” în întreaga lume, nu doar pe plan naţional.

„Afirmaţia conform căreia Ministerul Culturii nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricţii, în 2020, este răuvoitoare şi lipsită de temei”.

Filme


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri