Guvernul naţionalist de la Varşovia vrea să producă un „Braveheart polonez”. Filmul va povesti istoria glorioasă a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul conservator de la Varşovia vrea ca la Hollywood să se producă un echivalent polonez al „Braveheart” sau „Salvaţi soldatul Ryan”, pentru a îmbunătăţi imaginea ţării în lume.

Oficialii cred că un astfel de film ar face Polonia să se simtă mândră de reuşitele sale şi să se bucure de mai mult respect internaţional într-o perioadă în care cetăţenii ei se confruntă cu probleme financiare. Criticii ideii spun, însă, că Guvernul vrea să exploateze naţionalismul în creştere în Polonia pentru a îşi creşte popularitatea şi să distragă atenţia publică de la problemele economice.

„Nu există niciun film recunoscut la nivel internaţional despre istoria Poloniei. Regret acest lucru”, a declarat Piotr Glinski, ministrul polonez al Culturii, într-un interviu acordat Reuters, citat de The Guardian.

„De ce este acest lucru important? FIecare comunitate are nevoie de ceva care o aduce împreună... pentru a-şi construi puterea şi a câştiga, sau mai degrabă pentru a nu pierde, pe scena mondială. Economic şi politic”, a explicat oficialul.

Partidul acestuia, Lege şi Justiţie, a câştigat alegerile din octombrie promiţând mai multă egalitate economică şi un răspuns naţionalist la influenţa tot mai mare a Bruxelles-ului în ţară. Partidul a anunţat planuri pentru o campanie de relaţii publice majoră, în ţară şi peste hotare, dar şi că va încerca să facă şcolile, teatrele şi televiziunea publică să promoveze mai multe teme patriotice.

Glinski a spus că filmul ar putea spune povestea bătăliei de la Viena, din 1683, sau a celei de la Monte Cassino, din 1944, cea mai dură din al doilea război mondial.

„Aproape fiecare poveste de război a unui soldat polonez e un scenariu gata scris”, crede ministrul. Filmul ar urma şi să „spună lumii cine a protejat civilizaţia noastră”. Declaraţia face referire la bătălia de la Viena, în care polonezii au contribuit la înfrângerea Imperiului Otoman, marcând sfârşitul expansiunii acestuia în Europa.

Întrebat în legătură cu filmele care ar putea reprezenta un model pentru planurile guvernului, ministrul a spus: ”Da, sunt multe, în particular americane: <<Salvaţi soldatul Ryan>> sau <<Pearl Harbor>>. Binecunoscuta producţie patriotică despre istoria eroică a scoţienilor, <<Braveheart>>, poate fi, de asemenea, folosită drept exemplu”.

Glinski spune că scopul este producerea unui film „de nivelul Hollywood” şi că guvernul poartă discuţii cu potenţiali producători, dar a refuzat să dea nume.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite