FOTO J.R. Ewing şi-a luat adio de la public. Cine l-a împuşcat pe J.R.?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
J.R Ewing şi-a luat definitiv adio de la telespectatori FOTO Reuters
J.R Ewing şi-a luat definitiv adio de la telespectatori FOTO Reuters

Vestea morţii actorului american Larry Hagman - pe  care publicul l-a indentificat mulţi ani cu cel mai celebru „ticălos“ din televiziune, J.R. Ewing - a şocat întreaga lume. Evident, la scurt timp după aceea, publicul a început să se întrebe ce soartă va avea J.R. în noua serie „Dallas“, care rulează în acest moment în SUA. Ei bine, enigma a fost descifrată: J.R Ewing este împuşcat, la fel ca în celebrul episod din seria originală.

Deşi Larry Hagman a fost răpus de cancer în noiembrie 2012, fanii serialului l-au mai putut urmări o perioadă pe îndrăgitul actor, pentru că acesta a filmat mai multe episoade din sezonul doi înainte să moară. Episoadele au fost difuzate în SUA anul acesta, însă personajul trebuia să-şi ia adio de la telespectatori. Aşa că scenariştii serialului i-au pregătit o ieşire din scenă demnă de renumele lui.

În noua serie, J.R. Ewing moare, cum altfel decât împuşcat. Dar asta pentru că el îşi doreşte acest lucru. Celebrul personaj negativ îi lasă însă o scrisoare fratelui său, Bobby, prin care îşi cere iertare pentru toare lucrurile îngrozitoare pe care le făcut dar, totodată, dezvăluie că suferea de cancer (la fel ca Larry Hagman, în viaţa reală) şi că mai avea doar câteva zile de trăit.

Însă J.R. Ewing îşi lasă amprenta malefică asupra propriei morţi. El îl pune pe cel care îi făcea treburile murdare, detectivul Bum, să-i fure pistolul lui Cliff Barnes, şi să-l împuşte cu această armă, astfel încât toate bănuielile să cadă asupra duşmanului său de-o viaţă.

„Singura persoană care-l putea omorî pe J.R era J.R“, este replica din serial a lui John Ross Ewing, fiul magnatului petrolist.

În 1980, episodul „Who Done It?“ (Cine l-a împuşcat pe J.R.?) a fost unul dintre cele mai urmărite program din istoria televiziunii din SUA, cu un rating de 53,3 şi o cotă de piaţă de 76 de puncte, fiind urmărit de 83 de milioane de oameni, mai mulţi decât cei care au votat la alegerile prezidenţiale din acelaşi an.

Stilul în care Hagman a interpretat rolul lui J.R., un bărbat cu un ironic simţ al umorului şi cu o capacitate incredibilă de răzbunare, a fost o parte importantă a popularităţii show-ului. Aşa cum Hagman obişnuia să spună despre personajul său, lumea „adoră să-l urască“.

Singura persoană care-l putea omorî pe J.R era J.R.

„Dallas“ (375 de episoade) este al doilea cel mai urmărit program de prime-time din toate timpurile din America, după „Bonanza“ (430 de episoade), „Law & Order“ (456 de episoade) şi „Gunsmoke“ (635 de episoade).

Larry Hagman (J.R.), Patrick Duffy (Bobby), Ken Kercheval (Cliff Barnes), Linda Gray (Sue Ellen) şi Steve Kanaly (Ray Krebbs) sunt actorii care au apărut constant în serial. În 2007 revista „Time“ a inclus producţia „Dallas“ în topul 100 al celor mai bune show-uri TV din toate timpurile.

„Dallas“, visul românesc

Probabil că niciun alt serial sau producţie TV nu a avut atâta impact asupra românilor precum „Dallas“. La ora la care se transmitea serialul, timpul se oprea în loc, iar România se transforma asemenea oraşelor-fantomă din Vestul Sălbatic.

Serialul a fost reluat, în întregime, în 1990, după Revoluţie, la Televiziunea Română Liberă. Străzile erau pustii atunci când JR (Jere, cum a fost el „botezat“ de o ţară întreagă încă nedeprinsă cu democraţia şi cu pronunţia în limba engleză) ţesea noi întrigi în serial. La ţară, duminica, oamenii îşi hrăneau animalele mai devreme ca să ajungă în faţa televizorului alb-negru, pe care nu-l deschideau în timpul săptămânii, ca „să nu se consume tubul“.

În Bucureştiul anului ‘90 nu mai erau cozi la benzină când se difuza serialul, doamnele îşi botezau pechinezele Pamela, iar ceaiul cu gheaţă nu mai era o ciudăţenie americană. Într-o tranziţie dificilă, România a a supravieţuit şi prin „Dallas“.
 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite