Filmul despre Steve Jobs, „plin de suflet şi îndrăzneţ“: „Am stat într-un garaj şi am inventat viitorul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul „Steve Jobs“, filmul biografic despre viaţa co-fondatorului companiei Apple, al cărui rol este interpretat de actorul irlandez Michael Fassbender, va avea premiera europeană în închiderea London Film Festival, de pe 18 octombrie.

Aceasta este pentru a treia oară când un lungmetraj semnat de regizorului britanic Danny Boyle încheie acest festival, după „Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire“, premiat în 2008, şi „127 de ore/ 127 Hours“, în 2010. Ecranizarea vieţii lui Steve Jobs are la bază best-sellerul biografic despre fostul co-fondator Apple, semnat de Walter Isaacson, şi este produs după un scenariu de Aaron Sorkin („Reţeaua de socializare/ The Social Network“). Din distribuţia lungmetrajului mai fac parte Kate Winslet, Seth Rogan, Jeff Daniels, Guymon Casady şi Mark Gordon.

Filmul despre Steve Jobs are trei momente-cheie

Pelicula, care urmăreşte 14 ani din viaţa lui Jobs, concentrându-se pe trei momente cheie - lansarea computerului Machintosh, în 1984, a „cubului“ NeXT, în 1988, şi a iMac, în 1998 -, va fi lansată în Statele Unite ale Americii pe 3 octombrie, la New York Film Festival, iar în România va avea premiera pe 11 decembrie. 

„Dacă Londra este leagănul revoluţiei industriale, atunci San Francisco este Betleemul celei digitale“, a declarat Danny Boyle într-un comunicat. „Ne-am simţit bine în timpul filmărilor din Silicon Valley şi sper ca londonezii să aprecieze această privire din spatele creării lumii moderne“, a adăugat regizorul.

Despre acest film, directorul festivalului London Film, Clare Stewart, spune că este unul „plin de suflet şi îndrăzneţ“, iar rolul realizat de Michael Fassbender este cel al unui pionier al erei digitale complex şi charismatic.

Filmul despre Steve Jobs, omul care „conducea orchestra“

„Muzicienii cântă la instrumente, eu conduc orchestra“ sau „Am stat într-un garaj şi am inventat viitorul“ sunt câteva dintre replicile rostite de Michael Fassbender în primul trailer pentru „Steve Jobs“.

Filmul despre Steve Jobs: actori de top au refuzat rolul

Rolul protagonistului a fost oferit unor actori de top de la Hollywood, dar aceştia fie l-au refuzat, fie au renunţat la scurt timp. Spre exemplu, actorul britanic Christian Bale (40 de ani) s-a retras după ce a ajuns la concluzia că nu este cea mai potrivită alegere pentru acest rol. Înaintea lui, Leonardo DiCaprio (39 de ani) a refuzat oferta, motivând că are un program mult prea încărcat.

Danny Boyle, în vârstă de 59 de ani, este creatorul unor pelicule precum „Trainspotting - Din viaţă scapă cine poate“ (1996), „O viaţă mai puţin obişnuită/ A Life Less Ordinary“ (1997) şi ƒ„Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire“ (2008), care s-au bucurat de un imens succes, cel din urmă fiind recompensat cu opt premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun regizor. Un alt film al său foarte apreciat de public şi de criticii de specialitate este drama „127 de ore“, în care rolul principal a fost interpretat de James Franco.

Michael Fassbender, născut pe 2 aprilie 1977, este unul dintre cei mai apreciaţi actori din generaţia tânără de la Hollywood. A devenit cunoscut graţie rolului locotenentului Archie Hicox din filmul „Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds“ (2009), regizat de Quentin Tarantino. Printre alte producţii în care s-a făcut remarcat se numără lungmetrajele „Jane Eyre“ (2011), „300 - Eroii de la Termopile“ (2007), drama „Fish Tank“ (2009) şi cele două pelicule tulburătoare regizate de Steve McQueen - „Foame/ Hunger“ (2008) şi „Shame“ (2011) -, dar şi serialul de televiziune „Hex“.

Fassbender a început să joace în ultimii ani şi în filme SF realizate cu bugete mari de producţie, precum „X-Men: Cei Dintâi/ X-Men: First Class“ - în care a interpretat rolul lui Magneto -, şi „Prometheus“. Starul irlandez cu origini germane s-a remarcat în drama istorică „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“ cu un rol pentru care a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Steve Jobs, cofondator al companiei Apple, a murit la vârsta de 56 de ani, în urma unui cancer pancreatic, pe 5 octombrie 2011. Un alt film dedicat lui Steve Jobs, lansat în 2013 şi intitulat „Jobs“, l-a avut în rolul principal pe Ashton Kutcher şi a avut rezultate dezamăgitoare în box office-ul mondial.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite