Dan Piţa pregăteşte adaptarea nuvelei „Chira Chiralina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Dan Piţa (73 de ani) lucrează la următorul său film, o adaptare după celebra nuvelă a lui Panait Istrati, „Chira Chiralina“.

Proiectul se află în faza de pre-producţie, filmările fiind programate să înceapă la finalul lui septembrie, la Castel Film. În acest moment, se defineşte distribuţia peliculei - nici un nume nu a fost confirmat încă. Eroinele sunt două frumuseţi balcanice, mamă şi fiică, văzute prin ochii fiului, respectiv fratelui – Dragomir. La porţile Orientului, în Brăila, la începutul secolului XX; cele două femei caută şi oferă plăceri, acceptându-şi destinul tragic.

Scenariul iniţial îi aparţine lui Ioan Grigorescu, care a încetat din viaţă în martie 2011, şi care a adaptat pentru marele ecran, printre altele, „Felix şi Otilia“ (1972) şi „Craii de Curtea Veche“ (1995). Dan Piţa a rescris între timp scenariul, ultimul draft purtând şi semnătura sa. „Chira Chiralina. Povestire în trei părţi“ a fost publicată pentru prima dată în revista „Europe”, la 15 august 1923, la Paris, în limba franceză. În română a a apărut în 1924, într-o traducere anonimă.

Filmul a primit 1.296.480 lei (circa 300.000 de euro) de la Centrul Naţional al Cinematografiei, la sesiunea din 2009. Producător va fi Vlad Păunescu, proprietarul Castel Film. Premiera e programată pentru 2013. 

Dan Piţa, regizorul unor filme precum „Nunta de piatră“ (alături de Mirca Veroiu), „Filip cel bun“, „Concurs“ sau „Faleze de nisip“, a lansat anul trecut „Ceva bun de la viaţă“, drama a doi tineri care cresc într-o lume gri, fără viitor, într-o zonă minieră a României.    

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite