Cinema-Recomandări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticul de film Cristi Mărculescu vă recomandă...

Agora

Titlu original:   Agora

Italienii i-au zis „peplum", anglofonii au optat pentru „swords and sandals". Este vorba despre filmele cu subiecte, costume, decoruri şi personaje inspirate din antichitate. „Agora" este cel mai recent şi unul dintre cele mai bune exemple ale unui gen cinematografic rarisim din ultimii ani. Şi, este unul dintre foarte puţinele „peplumuri" centrate pe o protagonistă. Hypatia a fost ultima directoare a Bibliotecii din Alexandria, unul dintre marii matematicieni şi astronomi ai antichităţii foarte târzii, dar şi un personaj controversat încă din timpul vieţii.

Subiect cum nu se poate mai propice pentru un film, în egală măsură istoric si biografic, fantezist şi deosebit de serios. Alejandro Amenábar reuşeşte să reconstituie o epocă tulbure din punct de vedere politic şi deloc glorioasă: victoria creştinilor asupra ultimelor instituţii antice păgâne.

Rachel Weisz este admirabilă în rolul Hypatiei, prinsă între logica şi ordinea cerute de studiile astronomico-matematice şi furia sângeroasă a gloatei creştine răzbunătoare. Decorurile sunt splendide, iar costumele fidele epocii. Există o poveste de amor (să zicem licenţă poetică) cu un sclav, care are de ales între stăpână şi libertate. Textura vizuală este cel puţin remarcabilă şi aduce pe ecran, surprinzător de convingător, o altă eră.

Dincolo de toate acestea, „Agora" este un film controversat şi nu chiar plăcut bisericilor creştine: fanaticii sângeroşi sunt cât se poate de creştini. Dar Amenábar are de partea sa istoria secolului V al erei noastre şi discursul despre decădere, toleranţă şi fanatism rezonează profund cu situaţia din zilele noastre. Un film care, la fel ca „Agora" din titlu, este propice discuţiilor şi dezbaterilor.

Regie :  Alejandro Amenábar; Distribuţie: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Ashraf Barho, Michael Lonsdale, Rupert Evans, Richard Durden, Sami Samir, Manuel Cauchi

Prinţesa şi Broscoiul

Titlu original: The Princess and the Frog


Producţia este bazată pe clasica poveste de dragoste dintre prinţul-broscoi, care redevine om după sărutul dat de aleasa inimii lui. „The Princess and the Frog" reprezintă întoarcerea la filmele de desene animate 2D. Pelicula conţine un „element" care captează atenţia pe loc; nelipsita prinţesă, aşa cum numai animaţiile Disney conţin, pe nume Tiana, este una mai puţin obişnuită.

Tânăra cu bucle blonde şi cu ochii albaştri este înlocuită cu o frumuseţe de... culoare. Vine din Louisiana şi locuieşte alături de mama ei, Eudora, în faimosul Cartier Francez din New Orleans. Visul ei este să aibă propriul restaurant, dar un vrăjitor voodoo va face tot ce poate pentru a-i face Tianei zile grele. Doar aligatorul Louis îi îndulceşte viaţa interpretându-i duios muzică de jaz la trompetă.

Regie: John Musker & Ron Clements, Voci: Anika Noni Rose, Bruno Campos, Keith David, Michael - Leon Wooley, Jennifer Cody, Jim Cummings, Peter Bartlett

Dr. Parnassus

Titlu original: The Imaginarium of Doctor Parnassus

Povestea fantastică semnată Terry Gilliam este „spusă" de unii dintre cei mai străluciţi actori de la Hollywood, printre care şi regretatul Heath Leadger. Filmul are în prim-plan un circ ambulant, care oferă publicului doritor de show-uri deosebite, unele care îi lasă muţi de uimire. Personajul central al filmului este Dr. Parnassus, bărbatul care a câştigat în trecut un pariu cu Diavolul.

Acum, el are capacitatea de a controla imaginaţia celorlaţi, dar îşi doreşte să obţină, printr-un nou pact, nemurirea. Bineînţeles că este posbil şi acest lucru, dar preţul depăşeşte limitele raţiunii: primul copil al doctorului, Valentina, va fi luată de misteriosul Nick, în ziua când acesta va aniversa 16 ani. De aceea, Dr. Parnassus se gândeşte la o soluţie şi-l invită pe Nick să ia parte la o provocare.

Regie: Terry Gilliam ; Distribuţie: Jude Law, Colin Farrell, Heath Ledger, Johnny Depp, Christopher Plummer , Johnny Harris, Charles McKeown


Spionul din vecini

Titlu original: The Spy Next Door

Brian Levant ne invită la un nou film cu Jackie Chan. De data aceasta, el interpretează un altfel de rol, acela de „dădacă" la copiii mult-doritei viitoare soţii, Gillian. De meserie agent secret al CIA, Bob Ho se hotărăşte să lase deoparte elucidarea misterelor şi capturarea răufăcătorilor, în detrimentul dorinţei de nestăvilit de a se însura cu frumoasa Gillian (Amber Valletta).

Însă, pentru a obţine pe deplin inima ei, Bob trebuie să-i cucerească pe copiii acesteia, care nu sunt tocmai uşor de impresionat. Dimpotrivă, îi vor pune răbdarea pe jar şi, în plus, îi pregătesc o surpriză de proporţii: vor aduce în scenă un terorist rus. Lucrurile se complică şi mai tare în momentul în care năzdrăvanii descarcă un cod secret de pe internet, în urma căruia Bob va descoperi o întreagă conspiraţie. 

Regie: Brian Levant; Distribuţie: Jackie Chan, Amber Valletta, Madeline Carroll, Jeff Chase, Lucas Till, Katherine Boecher, Kevin Christopher Brown, Mark Kubr

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite