Cea mai bună actriţă de la Cannes, lăudată şi criticată în ţara ei, Turcia, în ziua alegerilor prezidenţiale

0
Publicat:

Actriţa turcă Merve Dizdar, câştigătoarea premiului pentru interpretare feminină la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes, s-a întors duminică în Turcia, unde a fost întâmpinată atât cu elogii din partea fanilor, cât şi cu critici aspre, subliniind astfel polarizarea extremă a populaţiei din această ţară, informează Reuters.

Actriţa turcă Merve Dizdar. FOTO: Instagram
Actriţa turcă Merve Dizdar. FOTO: Instagram

Merve Dizdar, care a susţinut un discurs emoţionant despre dificultăţile cu care se confruntă femeile din Turcia atunci când a urcat pe scena Festivalului de la Cannes pentru a primi acest premiu sâmbătă seară, a aterizat la timp duminică la Istanbul pentru a vota la alegerile prezidenţiale din ţara ei, unde cei doi candidaţi înscrişi în al doilea tur de scrutin au fost preşedintele în exerciţiu, Recep Tayyip Erdogan, şi liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu.

Erdogan şi-a revendicat victoria în aceste alegeri, o victorie care va face ca guvernarea sa, devenită tot mai autoritară, să se menţină la putere pentru al treilea deceniu consecutiv, potrivit Agerpres. 

„Sunt copleşită de sprijinul pe care îl văd aici”, a declarat Merve Dizdar pentru Reuters, după ce a votat într-o şcoală din Istanbul. „Sunt foarte bucuroasă că am adus un trofeu atât de important în ţara mea”, a adăugat ea, în timp ce mai mulţi fani încercau să facă selfie-uri cu artista turcă, iar alţii i-au oferit buchete de flori.

„Sunt foarte bucuroasă să împart acest premiu cu toate surorile mele”, a mai spus Merve Dizdar.

Merve Dizdar a câştigat premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes datorită rolului jucat în „About Dry Grasses”, un film despre o profesoară dintr-un sat aflat într-o regiune izolată a Turciei.

În discursul ei de la Cannes, actriţa turcă a declarat că nu a avut nevoie de repetiţii pentru rolul acelei profesoare, deoarece ştie deja foarte bine ceea ce se simt aceste femei, „pe de rost, încă din ziua în care m-am născut”.

Discursul ei a stârnit însă reacţii dispreţuitoare în rândul aliaţilor lui Erdogan şi al unor oficiali turci.Ibrahim Uslu, vicepreşedintele consiliului suprem de administraţie al Radioteleviziunii turce, organul de supraveghere al sectorului audiovizual din această ţară, a acuzat-o pe Merve Dizdar că subminează Turcia.

„Ar trebui să înveţi mai întâi să îţi respecţi propria ţară, Merve Dizdar. Abia după ce faci asta, ai putea să te aştepţi la o anumită apreciere pentru premiul pe care l-ai primit”, a declarat Ibrahim Uslu.

Însă actriţa turcă nu şi-a cerut scuze pentru discursul ei de la Cannes.

„Ţara în care m-am născut, femeile de aici, avem de dus o luptă, care este prezentă atât aici, cât şi în lumea întreagă. Ştim cât de greu este să fii femeie, iar eu am susţinut un discurs despre acest fapt”, a adăugat ea pentru Reuters  

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite