Câştigători Globurile de Aur 2016: „Son of Saul“, cu actorul român Levente Molnar, a fost desemnat Cel mai bun film străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul maghiar „Son of Saul“, cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a fost desemnat Cel mai bun film străin, la ediţia din 2016 a Globurilor de Aur.

„Saul Fia/ Son of Saul“ a primit Globul de Aur la categoria Cel mai bun film străin. Pe de altă parte, „The Revenant“, de Alejandro González Iñárritu, şi „Marţianul/ The Martian“, de Ridley Scott, au fost marii câştigători ai serii, fiind desemnate Cel mai bun film-dramă, respectiv Cel mai bun film-comedie. Puteţi verifica lista completă a câştigătorilor Globurilor de Aur aici

„Son of Saul“, propunerea Ungariei pentru o nominalizare la premiile Oscar 2016 la categoria Cel mai bun film străin, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi a fost distins cu marele premiu al juriului la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes.

Filmul „Son of Saul“ este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferinţelor acesteia. Lungmetrajul spune povestea a două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare. Potrivit screendaily.com, „Son of Saul“ este considerat marele favorit la câştigarea premiului Oscar din 2016 la categoria Cel mai bun film străin.

   

„E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică – şi mutual benefică – a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte“, spunea Levente Molnár, citat de Mediafax, după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalităţi precum Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său personal.

Printre filmele în care a jucat se numără „The Fixer“ (regia Adrian Sitaru), „Chuck Norris vs Communism“ (regia Ilinca Calugăreanu), „Ferry“ (regia Daniel Nickson), „Fragment viu“ (regia Bántó Csaba, Iszlai József), „Blutsbrüder teilen alles“ (regia Wolfram Paulus), „Radio“ (regia Pünkösti Laura), „Un alt Crăciun“ (regia Tudor Giurgiu), „Morgen“ (regia Marian Crişan), „Any Given Father“ (regia Cristan Cîrcu), „Biliard“ (regia Mészáros Péter), „Tetemrehívás“ (regia Hatházi András).

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite