Vaccinul Moderna, eficient 93% după şase luni. Teste clinice pentru o nouă formulă anti-COVID

Vaccinul Moderna, eficient 93% după şase luni. Teste clinice pentru o nouă formulă anti-COVID

Moderna testează mai multe versiuni ale unei doze de rapel, în vederea creşterii protecţiei imunitare împotriva variantelor SARS-CoV-2.  Foto: Arhivă

Protecţia asigurată de vaccinul împotriva covid-19 Moderna rămâne puternică timp de cel puţin şase luni, iar doze de rapel (”booster”, a treia doză) testate în prezent împotrtiva diverselor variante SARS-CoV-2 relevă rezultate ”robuste”, a anunţat joi compania americană în domeniul biotehnologiei, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unor teste clinice efectuate pe mii de persoane, eficienţa vaccinului este de 93% la şase luni de la vaccinarea cu a doua doză, a anunţat Moderna într-un comunicat publicat cu ocazia prezentării rezultatelor din trimestrul al doilea. 

”Suntem mulţumiţi de faptul că vaccinul nostru împotriva covid-19 prezintă o eficienţă de durată, de 93%, timp de şase luni, însă recunoaştem că varianta delta este o nouă ameninţare importantă, iar astfel este necesar să rămânem vigilenţi”, anunţă, citat într-un comunicat, CEO-ul Moderna Stéphane Bancel. 

Întreprinderea testează mai multe versiuni ale unei doze de rapel, în vederea creşterii protecţiei imunitare împotriva variantelor SARS-CoV-2. 

Este vorba despre o treia doză a vacinului iniţial, o nouă formulă care are la bază varianta sud-africană (beta) a SARS-CoV-2 şi o doză care conţine în părţi egale vaccinul iniţial şi noua formulă. 

Cele trei vaccinuri-candidat ”au declanşat o producţie robustă de anticorpi” împotriva variantei indiene (delta) şi împotriva variantelor braziliană (gamma) şi sud-africană (beta), anunţă Moderna. 

Rezultatele acestor teste - aflate în faza 2 - au fost trimise la publicare unei reviste ştiinţifice, precizează compania. 

Moderna, care a cerut o autorizare completă a vaccinului său în Statele Unite, a anunţat că ea consideră că a trimis în august toate informaţiile în vederea obţinerii acestei autorizaţii definitive a vaccinului său.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările