Semne care indică o infecţie în organism

Semne care indică o infecţie în organism

Semne care indică o infecţie în organism

Febra, oboseala cronică nejustificată şi durerile de cap sunt cele mai frecvente simptome. Cel mai adesea, infecţiile apar pe fondul unui sistem imunitar slăbit, care nu mai face faţă agenţilor patogeni, reprezentaţi de diverse bacterii, virusuri sau ciuperci.

Semnele care indică o infecţie trebuie diferenţiate în funcţie de tipul germenului care o provoacă şi de organul afectat, explică specialiştii.

„Este dificil să faci o clasificare a semnelor care anunţă prezenţa unei infecţii în corp, deoarece acestea pot fi extrem de nespecifice. Manifestările infecţiei sunt fie locale, fie generale. Tumefacţia, roşeaţa, durerea şi supuraţia (formare şi eliminare de puroi)  sunt câteva dintre manifestările locale ale unei boli infecţioase.  Febra, oboseala cronică nejustificată, durerile de cap şi erupţiile cutanate sunt manifestări generale”, explică medicul de familie Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei din România.

Inflamarea ganglionilor, posibil indiciu

Deşi nu este o regulă generală, inflamarea ganglionilor limfatici poate indica prezenţa unui microb în organism. Mai exact, ganglionii, care sunt sediul celulelor de apărare a organismului, devin vulnerabili în faţa agenţilor străini atunci când sistemul imunitar este slăbit.

Cel mai adesea, ganglionii cresc în dimensiuni pe fondul unei răceli, gripe sau unor infecţii ale urechii. Însă ganglionii suferă modificări şi ca urmare a prezenţei în corp a celulelor canceroase sau a virusului HIV. „Nu este o regulă ca, atunci când un ganglion este umflat, în corp să existe o infecţie. De aceea, persoanele care se află în această situaţie trebuie să se adreseze medicului pentru investigaţii, deoarece, atunci când diagnosticul este pus acasă, iar medicamentele sunt administrate după ureche, pot apărea complicaţii”, mai spune medicul Rodica Tănăsescu.

Sunt mai frecvente iarna

În anotimpul rece, cele mai frecvente infecţii apar la nivelul aparatului respirator. Printre semnele care indică o infecţie respiratorie se numără stare generală de rău, astenie, somnolenţă, indispoziţie, cefalee, dureri musculare şi articulare.

De asemenea, mai pot apărea dureri toracice, tuse seacă (posibil productivă, dacă infecţia este bacteriană) şi dureri faringiene. În anumite situaţii însă, infecţiilor respiratorii le mai pot fi asociate şi stări de greaţă, vărsături, diaree şi febră, care poate merge de la subfebrilitate (37-38 de grade Celsius) până la febră mare (39-40 de grade Celsius).

În anotimpul rece, se manifestă atât formele uşoare de boli respiratorii (rinite, rinofaringite şi sinuzite), cât şi cele cu potenţial evolutiv sever (pneumonii, bronhopneumonii). „În cazul pacienţilor cu boli cronice asociate (respiratorii, cardiovasculare, diabet) apariţia unei infecţii poate duce la agravarea insuficienţei respiratorii şi cardiace, anginei pectorale şi la creşterea valorilor glicemice”, precizează conferenţiar doctor Florin Căruntu de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ din Bucureşti.

Cum se tratează

Pe cât de diverse sunt bolile infecţioase, pe atât de diferite sunt şi metodele de tratament. Unele boli au nevoie doar de tratament simptomatic (de exemplu, virozele de sezon), unele de tratament cu medicamente antivirale (cum este gripa) şi altele cu antibiotice (infecţiile bacteriene de tipul otitelor, sinuzitelor, laringitelor etc.). Însă numai medicul va decide dacă, când, cum şi ce doză de medicament va prescrie pacientului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: