O nouă tulpină a coronavirusului îi îngrijorează pe experţi. „Super varianta” tanzaniană are cele mai multe mutaţii

O nouă tulpină a coronavirusului îi îngrijorează pe experţi. „Super varianta” tanzaniană are cele mai multe mutaţii

Noua tulpină a fost denumită „A.VOI.V2” şi este descendentă directă a tulpinii iniţiale, care a apărut în Wuhan Foto: shutterstock

O nouă tulpină a coronavirusului a fost găsită în Tanzania. „Super varianta”  îi îngrijorează pe experţi deoarece are 34 de mutaţii, cele mai multe descoperite până acum, spun oamenii de ştiinţă, potrivit Daily Mail.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această nouă tulpină a fost depistată prima dată la trei pasageri care au fost testaţi pe un aeroport din Angola, după ce au zburat acolo din Tanzania, la jumătatea lunii februarie.

Cercetătorii au examinat probele într-un laborator şi au descoperit că virusul are 34 de mutaţii, dintre care 14 sunt la proteina „spike”, prin care coronavirusul se ataşează la celulele umane. 
 
Prin comparaţie, varianta britanică are 17 modificări genetice semnificative, dintre care opt sunt la nivelul proteinei „spike”. Tulpina sud-africană are şi mai puţine modificări. 
 
„În comparaţie cu alte variante îngrijorătoare, aceasta este cea mai divergentă”, a declarat profesorul Tulio de Oliveira, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban, Africa de Sud. 
 
Noua tulpină a fost denumită „A.VOI.V2” şi este descendentă directă a tulpinii iniţiale, care a apărut în Wuhan. Spre deosebire, variantele apărute în Marea Britanie şi în Africa sunt variante-mutant ale unei tulpini care a devenit dominantă în Europa vara trecută. 
 
Nu se ştie deocamdată dacă tulpina tanzaniană este mai periculoasă decât cele existente. De asemenea, este imposibil de aflat cât de răspândită este noua variantă, deoarece nu se efectuează suficiente teste şi eşantionări genetice în Africa, spun experţii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările