Medicul care a îngrijit pacienta trezită din comă după 27 de ani: care a fost primul lucru pe care l-a spus

Medicul care a îngrijit pacienta trezită din comă după 27 de ani: care a fost primul lucru pe care l-a spus

Munira Abdulla s-a trezit din comă după aproape trei decenii

Medicii nu aveau mari speranţe că Munira Abdulla se va mai trezi din comă după un accident de maşină suferit în 1991 şi în urma căruia rămăsese cu leziuni craniene severe, potrivit nbcnews.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un medic care a tratat femeia trezită după 27 de ani din coma în care intrase în urma unui accident de maşină a povestit momentul „extatic“ în care aceasta a început să vorbească, subliniind că astfel de cazuri sunt foarte rare.

Munira Abdulla a fost rănită în Arabia Saudită, în timp ce îşi conducea fiul acasă de la şcoală, pe Omar Webair. 

Accidentul de maşină a avut loc în 1991. Femeia avea atunci vârsta de 32 de ani, iar copilul 4 ani.

În timp ce copilul a scăpat cu doar câteva vânătăi, femeia a suferit serioase răni la cap. În ciuda multiplelor tratamente la care a fost supusă în spitale din Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi Germania, s-a crezut că niciodată nu se va mai trezi din comă.

Apoi, dintr-o dată, în iunie trecut, femeia s-a trezit. Familia a făcut publică povestea în ultimele zile pentru a da speranţă persoanelor aflate în astfel de situaţii.

„Nu a fost ca şi cum s-ar fi sculat dimineaţa“

Într-un interviu telefonic, dr. Friedemann Müller, medicul-şef al Clinicii Schoen din Bad Aibling, Germania, unde aceasta se afla la tratament, a declarat pentru NBC News că Abdulla şi-a recăpătat starea de conştienţă după luni de terapie. Müller a spus că atunci când pacienta a ajuns în clinică doar ochii îi putea mişca şi fixa asupra unor persoane sau obiecte.

„Nu a fost ca şi cum s-ar fi sculat dimineaţa“, a spus medicul. „A fost un proces întins pe mai multe săptămâni, pe măsură ce reacţiile şi sunetele au crescut şi s-au îmbunătăţit.

 Fiul pacientei a fost cel mai optimist atunci când a auzit că mama lui poate să scoată sunete, a dezvăluit Müller, dar a durat ceva până când medicii au reuşit să o facă să pronunţe cuvinte.

Curând, Abdulla a pronunţat clar numele fiului său, i-a salutat pe medici în arabă şi a început să recite versete din Coran.

„Atunci când ne-am dat seama că vorbeşte cu noi am fost extaziaţi“, a mărturisit Müeller.

Clinica tratează în mod obişnuit pacienţi care sunt în comă de săptămâni sau luni şi care apoi îşi recapătă starea de conştienţă – dar timpul îndelungat în care Abdulla a fost înconştientă a făcut din acest caz unul extreme de rar.  

Va avea nevoie de îngrijire tot timpul

„Niciunul dintre noi nu am mai avut de-a face cu cineva care să se trezească din nou, după 27 de ani“, a spus medicul.

Webair a declarat ziarului The Naţional că „ea scotea sunete ciudate şi am chemat medicii să o examineze. Ei au spus că totul este normal. Apoi, trei zile mai târziu, m-am trezit că cineva mă strigă pe nume. Era ea. Ea mă striga pe nume. Am fost în culmea fericirii. Ani de zile am visat acest moment şi primul lucru pe care ea l-a spus a fost numele meu.“

Webair a mai spus că a decis să facă public povestea mamei lui pentru a da speranţă altor persoane.

Întoarsă acum în ţara sa natală – Emiratele Arabe Unite – Abdulla suferă încă în urma consecinţelor pe termen lung ale afectării creierului. Este ţintuită într-un scaun cu rotile, deşi medicii au observant recent o îmbunătăţire a mişcărilor mâinilor. Müller a mai spus că pacienta va avea mereu nevoie de îngrijire medicală, dar acum este capabilă să perceapă în mod conştient mediul şi să comunice folosind limbajul.

„Participă la viaţa de familie şi dacă cineva pleacă într-o călătorie, ea observă şi vrea să ştie unde este acea persoană“, a conchis Müller, care a rămas în contact cu familia.

Mesajul emoţionant al unui fiu a cărui mamă s-a trezit după 27 de ani petrecuţi în comă

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările