Manichiura la salon, risc de cancer. Semnele de pe unghii care ar trebui să te îngrijoreze

Manichiura la salon, risc de cancer. Semnele de pe unghii care ar trebui să te îngrijoreze

Unele lămpi de uscare rapidă a unghiilor folosesc mai mult radiaţii UVA, care pătrund în profunzimea pielii şi atacă ADN-ul FOTO Shutterstock

Lămpile cu ultraviolete, folosite pentru cele mai populare metode de înfrumuseţare a unghiilor, ne expun la un risc major pentru sănătate, a relevat un studiu recent.

Ştiri pe aceeaşi temă


Una dintre cele mai populare servicii oferite de saloanele de manichiură foloseşte o lampă cu ultraviolete care „coace“, practic, vopseaua pe unghii, astfel încât să reziste timp îndelungat.

Iar aceste radiaţii nu sunt cu nimic diferite de cele emise de aparatele de bronzat de la salon sau de soare în plină zi. Sunt asociate, deci, cu aceleaşi riscuri pentru sănătate: melanom malign şi alte tipuri de cancer de piele.

Un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Medical din Georgia a scos la iveală că lămpile folosite pentru uscarea gelurilor de unghii sunt foarte variate, dar multe dintre ele emit mai multe radiaţii UVA, adică acelea care pătrund cel mai profund în straturile pielii şi afectează ADN-ul celular, cu efect cumulativ.

24 de utilizări ale lămpii UV afectează ADN-ul

Cercetătorii au măsurat nivelul de iradiere al lămpilor UV de la 16 saloane de manichiură din SUA şi au constatat că e suficient să mergi de 24 de ori la manichiură, la uscarea cu lampă UV, ca să te expui unui risc crescut de cancer de piele prin afectarea ADN-ului celular.

Sunt necesare studii suplimentare, pentru confirmarea acestor rezultate, recunoaşte dr. Lyndsay Shipp, coordonatoarea cercetării. Totuşi, trebuie luat în considerare faptul că radiaţiile UV de la manichiură se adaugă celor de la solar sau de la plajă, ceea ce înseamnă oricum un risc crescut. 

Cum recunoşti cancerul de la nivelul unghiilor

Dungile închise la culoare de-a lungul unghiilor pot fi semnul melanomului malign, avertizează medicii. Este o formă aparte de melanom, numit subunghial. De regulă, melanomul subunghial afectează o singură unghie. La început poate să apară o singură dungă care, în timp, îşi modifică dimensiunile şi forma, 


Citeşte şi:

VIDEO Una dintre cele mai agresive forme de cancer este la vedere. Verifică-ţi aluniţele!

Orice aluniţă cu margini neregulate, cu o culoare neuniformă şi care se măreşte în timp poate fi semnul melanomului.

515 chimicale aplicăm pe piele în fiecare zi. Parfumul, cel mai riscant

De la şampon la loţiunea de corp şi fardul de obraz, majoritatea produselor cosmetice au în compoziţie şi substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările