Articol publicitar

Investigaţia salvatoare de viaţă în cazul unui infarct miocardic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
coronografie

Inima este irigată sanguin prin trei artere coronare principale: artera descendentă anterioară stângă şi artera circumflexă (care se desprind din artera coronară stângă) şi artera coronară dreaptă.

Îngustarea oricăreia dintre aceste artere coronare, prin depunerea plăcilor de aterom, conduce la reducerea treptată a fluxului sanguin către inimă şi, ulterior, la degradarea miocardului. Astfel se instalează simptomele de insuficienţă cardiacă – scăderea toleranţei la efort, apariţia durerilor precordiale, respiraţie dificilă – cu riscul iminent de instalare a infarctului miocardic acut.

Simptomele infarctului miocardic includ durerea retrosternală, care adesea iradiază la nivelul spatelui, mandibulei şi membrului superior stâng, agitaţie şi anxietate, dispnee, greaţă şi/sau vărsături. Infarctul miocardic reprezintă o urgenţă medicală imediată şi trebuie tratat ca atare, riscul major al infarctului miocardic fiind decesul.

Cea mai eficientă procedură diagnostică, prin intermediul căreia se pot vizualiza şi evalua vasele sanguine care irigă cordul, este coronarografia.

Coronarografia sau angiografia coronariană este o procedură radiologică minim invazivă care permite evaluarea detaliată a anatomiei inimii, a arterelor coronare şi a calităţii fluxului coronarian şi reprezintă standardul de aur în explorarea bolii coronariene, prin vizualizarea directă a arterelor coronare. Angiografia coronariană este singura investigaţie cu ajutorul căreia medicul poate determina cu precizie existenţa îngustărilor arterelor coronare (stenoze) şi severitatea lor, pentru o diagnosticare certă a bolilor coronariene.

Coronarografia este o procedură endovasculară de cardiologie intervenţională, care se efectuează în laboratorul de cateterism cardiac cu ajutorul unui echipament sofisticat numit angiograf. Abordul se poate face prin artera radială, femurală sau brahială, în funcţie de particularităţile anatomice ale pacientului. Prin interiorul vasului, cardiologul intervenţionist introduce un cateter cu care avansează până la nivelul arterelor coronare sub ghidaj radiologic, ulterior injectând substanţa de contrast care va evidenţia arterele coronare şi stenozele prezente la acest nivel.

În cazurile grave, dacă există îngustări arteriale mai mari de 50–70% pe anumite segmente, se poate recomanda angioplastia coronariană, adică dilatarea acestora cu ajutorul unui balon şi a unui stent – un dispozitiv care se introduce în vasele de sânge afectate pentru lărgirea acestora, astfel asigurând fluxul necesar de sânge care circulă spre inimă. Montarea stentului se poate realiza atât programat, cât şi în situaţii de urgenţă, în cazul unui infarct miocardic acut, când inima trebuie repermeabilizată rapid pentru a salva ţesutul miocardic.

La Spitalul Clinic SANADOR, coronarografia se efectuează cu echipamente de ultimă generaţie, de către medici cu experienţă vastă în domeniu. Departamentul de Cardiologie Intervenţională din Spitalul Clinic SANADOR este format din Laboratorul de Cateterism Cardiac, în care se desfăşoară proceduri diagnostice şi terapeutice pentru patologia coronariană şi cea arterială periferică, şi din Centrul de Electrofiziologie şi Dispozitive Implantabile, unde sunt evaluate şi tratate modern tulburările de ritm şi de conducere.

Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu cele mai moderne echipamente, care dispun de tehnologii medicale ultraperformante, multe introduse în România în premieră la SANADOR. Departamentul de Cardiologie Intervenţională beneficiază de dotarea cu două angiografe Philips Azurion 7, de ultimă generaţie, echipate cu cele mai moderne tehnologii medicale.

Angiografele Philips Azurion 7 permit medicului stabilirea precisă a diagnosticului şi realizarea de proceduri terapeutice minim invazive de înaltă complexitate în cardiologia intervenţională, electrofiziologie, radiologia intervenţională, oncologia intervenţională.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite