Ce este embolia amniotică

Ce este embolia amniotică

Embolia amniotică poate apărea atât la cezariană, cât şi la naşterea naturală

Embolia cu lichid amniotic este o complicaţie foarte gravă a naşterii, nu poate fi prevăzută şi poate apărea atât în timpul unei naşteri normale, cât şi în timpul cezarienei. De aceea, atrag atenţia medicii, este important ca instituţia sanitară să fie pregătită să intervină de urgenţă.

Cântăreaţa Andreea Bălan a dezvăluit că embolia amniotică a fost cauza stopului cardiorespirator pe care l-a avut. Artista a avut şansa să se afle pe mâna unor medici care au ştiut să intervină prompt pentru ca mama şi bebeluşul să fie salvaţi.

Embolia amniotică evoluează repede către hipoxie şi infarct

Este suficient ca o cantitate mică de lichid amniotic să fie absorbit în sângele mamei pentru ca să se ajungă la embolie amniotică, au declarat surse medicale pentru Adevărul. Incidenţa este de 1 la 80.000 de naşteri şi reclamă măsuri urgente pentru salvarea pacientei.

Cezariana se numără printre factorii favorizanţi ai acestei complicaţii, alături de vârsta gravidei, multiparitate, ruperea membranelor etc. Potrivit unor statistici medicale, multiparitatea a fost decelată ca singurul factor favorizant în 88% din pacientele cu embolie de lichid amniotic.

Embolia amniotică evolează rapid către hipoxie severă, insuficienţă cardiacă, disfuncţii neurologice, convulsii şi comă, putând afecta extrem de grav atât mama, cât şi copilul, dacă nu se intervine imediat.

Prognosticul include în proporţie de 61-86% mortalitatea maternă, în 85% din cazuri sunt prezente sechelele neurologice, supravieţuirea neonatală fiind de 70%.

„Faptul că inima a pornit repede arată că embolia a fost mică“

„Faptul că inima a pornit repede arată că, în cazul cântăreţei, embolia a fost mică, adică în sânge a ajuns o cantitate mică de lichid, iar medicii specialişti au gestionat foarte bine situaţia. Dacă embolia ar fi fost mare, prognosticul ar fi fost mult mai grav“.

Potrivit aceloraşi surse, embolia amniotică poate apărea atât în timpul unei naşteri prin cezariană, cât şi în timpul unei naşteri acasă. „De aceea, eu nu sunt de acord cu naşterile la domiciliu. Nu ai de unde să ştii când se iveşte o astfel de situaţie extremă şi, în jumătate de oră, tu trebuie să fii cu gravida în sala de operaţie. Nu ajungi cu ea la spitalul judeţean într-o jumătate de oră, iar riscul de deces este maxim.“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: