Dr. Stratomir, MedLife: „După vaccin sunt recomandate testele pentru determinarea anticorpilor anti-Spike”

Dr. Stratomir, MedLife: „După vaccin sunt recomandate testele pentru determinarea anticorpilor anti-Spike”

Majoritatea celor care s-au vaccinat îşi doresc să afle dacă organismul lor a produs anticorpi împotriva SARS-CoV-2, pentru a confirma eficienţa vaccinului şi a atenua temerile provocate de perioada pandemică.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lor, specialiştii în medicină de laborator MedLife explică când şi ce tip de test poate determina nivelului de anticorpi post-vaccinare. 

Vaccinurile induc producerea de anticorpi anti-proteină Spike

Actualele vaccinuri utilizate în ţara noastră induc în organismul primitor sinteza de anticorpi de neutralizare, respectiv anticorpi anti-Spike. Aceştia împiedică aderarea şi pătrunderea virusului în celula gazdă, respectiv multiplicarea acestuia. Deşi nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, toate vaccinurile disponibile vor sensibiliza celulele imune şi vor genera anticorpi anti-S.

Variantele actuale ale vaccinurilor mARN (Pfizer - BioNTech şi Moderna) sunt porţiuni din mARN, care deţin informaţii privind diverse structuri ale proteinei-Spike învelite în nanoparticule de lipid. Vaccinul Oxford - AstraZeneca conţine o variantă modificată de adenovirus la care a fost adăugată gena proteinei Spike a SARS-CoV-2. Ca urmare, aceste vaccinuri se aşteaptă să inducă în organismul vaccinat sinteza de anticorpi anti-proteină Spike, dar şi sensibilizarea celulelor sistemului imun responsabile de sinteza acestor anticorpi.”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Test anti-Spike pentru determinarea titrului de anticorpi după vaccinare

Aşadar, dacă te-ai vaccinat, fie că ai sau nu certitudinea unei infecţii anterioare cu SARS-CoV-2, este recomandat să îţi faci un test pentru deteminarea anticorpilor anti-Spike. În laboratoarele MedLife pot fi efectuate:

  • teste calitative IgM anti-S, care confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să precizeze concentraţia acestora;
  • teste cantitative IgG anti-S, care determină concentraţia de anticorpi, exprimată în unităţi arbitrare, specifice fiecărui producător.

Există o varietate de kituri comerciale care pun în evidenţă anticorpii de legare anti-S, ele diferind, uneori major, în structura determinanţilor antigeni ce sunt conţinuţi de reactiv, deci şi în tipul de anticorpi detectaţi (anti-S1/S2, anti-RBD, anti-S trimeric, anti-S1, anti-S, etc.). Acest lucru poate duce la diferenţe de specificitate între kituri, respectiv la diferenţe între rezultatele obţinute”, explică medicul.

La cât timp după vaccinare poţi face testul pentru anticorpi?

În general, organismului îi ia între 1 şi 3 săptămâni pentru a genera anticorpi în urma infecţiei. În cazul vaccinului, medicii atrag atenţia asupra probabilităţii ca titrul de anticorpi neutralizanţi să devină semnificativ abia după administrarea ambelor doze de vaccin, mai ales în cazul persoanelor care nu au certitudinea că au trecut anterior prin infecţie.

Dacă doreşti să compari evoluţia titrului de anticorpi post-vaccinare poţi face testul IgG anti-S la un interval de 15 - 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin şi după minim 7 zile de la administrarea rapelului.

Testele pentru anticorpi SARS-CoV-2 presupun recoltarea unei probe de sânge şi se efectuează la cerere în centrele MedLife, fără bilet de trimiere sau programare în prealabil.

---

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine şi nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupţi prin ştiinţă şi cunoaştere.

Pentru a veni în întâmpinarea pacienţilor noştri cu o gamă extinsă de servicii şi analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internaţionale şi am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit în infrastructura necesară pentru a evalua dacă pacientul a trecut prin boală şi pentru a testa răspunsul imun post-infecţie sau post-vaccinare.

Ne adaptăm continuu la prezent şi ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.

Articol susţinut de MedLife.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările