Dr. Denisa Zaharia: Cum porţi şi îngrijeşti aparatul dentar în vremea pandemiei

Dr. Denisa Zaharia: Cum porţi şi îngrijeşti aparatul dentar în vremea pandemiei

Igiena dentară este diferită când porţi aparat

Porţi aparat dentar şi îţi este teamă că se poate desprinde sau îţi poate leza gingia şi nu poţi ajunge la medic? La ultima vizită la dentist ai aflat că dinţii tăi au nevoie de un tratament ortodontic? Ce presupune acest tratament, care sunt beneficiile şi contraindicaţiile plus alte detalii despre sănătatea dentară ne-a oferit medicul specialist Denisa Zaharia.

Cum ai grijă de aparatul dentar în perioada aceasta? Ce probleme pot apărea şi cum le poţi preveni?

Este important în această perioadă să fim optimişti şi să nu fim îngrijoraţi de o eventuală neplăcere care poate apărea în timpul purtării aparatului dentar. Orice problemă apare poate fi temporizată, fără să afecteze desfăşurarea tratamentului şi nu este considerată o urgenţă. Este recomandat însă să păstraţi legătura cu medicul ortodont care vă urmăreşte tratamentul pentru a vă putea consilia. Pentru a evita totuşi orice neplăcere, pacienţii trebuie să fie mai atenţi la alimentaţie, să evite alimentele dure, crocante sau lipicioase pentru a limita riscul desprinderii unui brecket, a deplasării unui arc al aparatului său decimentarea unui inel de la disjunctor. Continuăm să acordăm atenţie mai mare igienei orale, să utilizăm periuţe moi care nu ne irită gingia, iar periuţele interdentare şi duşul bucal sunt foarte utile în această perioadă. În cazul în care avem o leziune pe mucoasa bucală de tipul aftei, produsă de un element al aparatului dentar sau o gingie foarte inflamată, luaţi legătura cu medicul ortodont pentru a vă recomanda un gel antiinflamator local pe bază de clorhexidina pentru a combate inflamaţia. Cu o atenţie sporită putem depăşi cu bine această perioadă şi nu trebuie să ne îngrijoreze prelungirea duratei tratamentului, aparatul este activ în acest timp şi medicul ortodont va şti să gestioneze următoarele consultaţii astfel încât totul să decurgă conform planului de tratament iniţial.

Citeşte continuarea aici

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: