Dr. Daniela Stratomir, despre cum se face alegerea testelor pentru anticorpi specifici SARS-CoV-2 şi cum funcţionează acestea

Dr. Daniela Stratomir, despre cum se face alegerea testelor pentru anticorpi specifici SARS-CoV-2 şi cum funcţionează acestea

Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife, explică modul în care ar trebui făcută alegerea testelor pentru anticorpi specifici SARS-CoV-2 şi cum funcţionează acestea.

Testele de tip antigen-anticorpi, efectuate în laboratoarele medicale în urma recoltării unei probe de sânge, arată dacă organismul a dezvoltat anticorpi specifici SARS-CoV-2, indiferent dacă au existat sau nu simptome de boală. Este important de reţinut că testele pentru anticorpi nu se folosesc în scop diagnostic, în timpul infecţiei acute, respectiv atunci când o persoană prezintă simptome specifice de boală. Dar, în cazul în care suspectezi că ai intrat în contact cu virusul, testul RT-PCR îţi confirmă sau infirmă prezenţa virusului în organism.

Ce teste pentru anticorpi poţi face în funcţie de antecedentele COVID-19?

În cazul în care nu ştii să fi avut infecţie COVID-19, dar te gândeşti că este posibil să fi intrat în contact cu virusul şi să fi fost asimptomatic sau în cazul în care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infecţii respiratorii este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să precizeze concentraţia acestora. Proteina N este considerat cel mai abundent, imunogen şi bine conservat component viral, anticorpii îndreptaţi împotriva ei fiind un martor serologic important în evidenţierea răspunsului imun antiviral.

În schimb, dacă ai trecut anterior prin infecţie cu SARS-CoV-2, indiferent că ai avut o formă uşoară, medie sau severă şi vrei să afli dacă organismul tău a produs anticorpi, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat şi testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentraţia de anticorpi IgG. Testul IgG anti-Spike poate fi efectuat şi după vaccinare, fie că ai certitudinea unei infecţii anterioare sau nu.

Ţine cont, însă, că absenţa anticorpilor nu elimină cu certitudine o posibilă infecţie anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice şi detecţia ARN prin RT-PCR sunt elemente care trebuie să stea obligatoriu la baza judecăţii medicale.

Post-vaccinare este recomandat testul IgG anti-Spike

Pentru monitorizarea răspunsului imun în urma vaccinării se efectuează testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune şi induc producţia de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea şi multiplicarea virusului în organism. Totuşi, trebuie să iei în calcul că, dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Este de aşteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată şi suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecţie virală”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Cum funcţionează testele pentru anticorpi?

Toate kiturile comerciale disponibile în lume sunt îndreptate spre detectarea în sângele uman a anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) şi S (Spike), despre care se ştie că determină o producţie importantă de anticorpi. Conform cercetărilor actuale, anticorpii anti-N pot fi detectaţi mai devreme şi persistă mai puţin, în timp ce anticorpii anti-S suscită foarte mare interes întrucât din rândul acestora se recrutează cei mai mulţi anticorpi cu rol de neutralizare virală, având astfel statut de anticorpi de protecţie.

Testele de neutralizare pun în evidenţă capacitatea funcţională a anticorpilor de a neutraliza virusul in vitro, presupunând că acelaşi efect se produce şi in vivo. Aceste teste presupun incubarea serului de cercetat (în care au fost puşi în evidenţă anticorpi prin teste “de legare”, dar pentru care se studiază dacă au şi capacitate neutralizantă) cu produse patologice ce conţin fie virusul viu, fie culturi virale ale virusului de cercetat sau cu virusuri recombinante ce conţin structuri antigenice cheie din virusul de interes. După o perioadă de incubare în care anticorpii din serul uman interacţionează cu antigenul/antigenele virale, se urmăreşte gradul de inactivare a virusului, ceea ce echivalează cu neutralizarea activităţii virale”, a adăugat medicul Daniela Stratomir.

În laboratoarele MedLife se pot efectua atât teste pentru detecţia anticorpilor IgG anti-S şi anti-N, cât şi pentru anticorpii de tip IgM. Tesează-te în cel mai apropiat centru MedLife şi află dacă organismul tău a produs anticorpi anti-SARS-CoV-2.

---

Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine şi nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupţi prin ştiinţă şi cunoaştere.

Pentru a veni în întâmpinarea pacienţilor noştri cu o gamă extinsă de servicii şi analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internaţionale şi am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit în infrastructura necesară pentru a evalua dacă pacientul a trecut prin boală şi pentru a testa răspunsul imun post-infecţie sau post-vaccinare.

Ne adaptăm continuu la prezent şi ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.


Articol susţinut de MedLife.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările