Cheagurile de sânge la nivelul creierului sunt mult mai des întâlnite la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 decât la cei vaccinaţi

Cheagurile de sânge la nivelul creierului sunt mult mai
des întâlnite la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 decât la cei vaccinaţi

Riscul de a dezvolta un cheag la nivelul creierului este de 8 până la 10 ori mai mare la persoanele infectate cu SARS-CoV2.

Un studiu arată că 39 de persoane dintr-un milion dezvoltă tromboze în decurs de două săptămâni de la infectarea cu coronavirus. După un vaccin de tip ARNm, se estimează că au apărut cheaguri la aproximativ patru persoane dintr-un milion. Studiul s-a referit doar la cei care au primit un vaccin Pfizer sau Moderna. Urmează investigaţiile privind legăturile dintre vaccinul AstraZeneca şi cazurile rare de apariţie a acestor cheaguri de sânge.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorii spun că studiul lor este încă în desfăşurare şi trebuie interpretat cu prudenţă, deoarece este dificil de calculat cu certitudine cât de frecvente sunt CVST-urile în populaţia generală, cazurile fiind rare, conform Mediafax. 

Studiul a constatat, de asemenea, că cheagurile erau mai frecvente la persoanele care aveau deja boli cardiovasculare, dar 80% dintre persoanele care au cheaguri supravieţuiesc. 

Unele cazuri au fost observate la persoane cu vârsta sub 30 de ani, demonstrând că nu sunt imune la complicaţiile grave cauzate de coronavirus.

La cei care au avut un vaccin ARNm, cum ar fi Pfizer sau Moderna, se estimează că au apărut CVST-uri la aproximativ patru persoane dintr-un milion.

Agenţia Europeană a Medicamentului spune că un anumit tip de CVST apare la aproximativ cinci persoane dintr-un milion după prima doză de vaccin Oxford-AstraZeneca. Nu există cifre direct comparabile pentru vaccinul AstraZeneca, deoarece acesta nu a fost utilizat în SUA.

Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea din Oxford, a declarat că studiul lor pune concluzii importante la dispoziţia oamenilor care decid asupra vaccinurilor.

„În primul rând, infectarea cu SARS-CoV-2 creşte semnificativ riscul de CVST iar riscul după infecţie este mult mai mare ca cel după vaccin, chiar şi pentru persoanele sub 30 de ani. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când oamenii se documentează despre vaccinuri, trebuie puse în echilibru riscurile şi beneficiile vaccinării”, a susţinut Harrison.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările