Artrita ar putea fi vindecată cu ajutorul celulelor stem

Artrita ar putea fi vindecată cu ajutorul celulelor stem

Imagine

Un tratament de ultimă oră pentru artrită, ce implică folosirea grăsimii corporale, ar putea însemna sfârşitul anilor de dureri pentru mulţi bolnavi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Celulele stem recoltate de pe stomacul pacienţilor ar putea ajuta corpul să regenereze ţesuturile şi cartilajele afectate. Efectele benefice sunt vizibile în aproximativ două săptămâni, iar dacă tratamentul este aplicat din timp, pot fi evitate operaţiile de înlocuire a articulaţiei lezate, declară oamenii de ştiinţă citaţi de express.co.uk.
 
Studiile au demonstrat că terapia cu celule stem extrase din grăsimea stomacală are un succes uimitor în tratarea osteoartritei la animalele, iar acum tratamentul este aplicat şi la oameni. Medicii au tratat boala prin injectarea de celule stem în zona afectată, înlocuind astfel celulele pierdute sau deteriorate. Injecţia reduce inflamaţia şi încurajează repararea şi regenerarea ţesutului sănătos din articulaţie. 
 
Procedura nu necesită internare
 
Procedura de recoltare a celor 200 de grame de grăsime stomacală este similară liposucţiei, durează aproximativ trei ore, costă 6.000 de lire, iar pacientul nu are nevoie să rămână internat peste noapte. Din grăsimea recoltată, sunt extrase celulele stem care sunt injectate direct în genunchi, procedură după care pacientul poate pleca acasă. O parte dintre bolnavii care au acceptat să fie supuşi acestui tratament susţine că durerea a dispărut chiar după injectarea celulelor stem.  
 
“Sunt şase milioane de oameni în Marea Britanie care suferă în mod constant de dureri cauzate de artrită. Acest nou tratament cu celule stem ar putea aduce o schimbare radicală în viaţa bolnavilor, dacă studiile vor continua să aibă succes”, susţine Judith Brodie, director executiv la Arthritis Care.   
 
În ciuda faptului că rezultatele utilizării celulelor stem adulte pentru regenerarea cartilajului au fost promiţătoare încă de la început şi au un uriaş potenţial, totul se află încă în stare de experiment. 
 
Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie estimează costurile anuale pentru operaţiile de artrită ale celor 70.000 de pacienţi, la un miliard de lire sterline. Mii de bolnavi iau calmante şi anti-inflamatorii pentru a controla boala, dar până în prezent nu există un tratament care să vindece artroza. O treime dintre bolnavii de artroză din Marea Britanie sunt pensionaţi pe caz de boală sau îşi reduc orele de muncă, măsuri ce aduc economiei ţării un prejudiciu estimat la 3,2 miliarde de lire (4 miliarde euro).
 
Terapia cu celule stem extrase din grăsime a fost folosită şi în tratarea altor boli. Anul trecut, unui jucător de rugby sud-african, care avea o boală a sistemului locomotor, i-au fost injectate celule stem în muschii slăbiţi ai coapselor şi ai braţelor, pentru a-i încetini evoluţia bolii. 
 
Deşi tratamentul se află încă în fază incipientă, primele rezultate arată că poate ajuta la regenerarea cartilajului, întârziind necesitatea unei operaţii de înlocuire cu 10 sau 20 de ani. Mai mult, dacă boala este tratată încă de la apariţie, evoluţia ei poate fi oprită total.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: