Alergiile grave, adăugate pe lista de posibile efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca-Oxford

Alergiile grave, adăugate pe lista de posibile efecte secundare ale vaccinului AstraZeneca-Oxford

FOTO EPA - EFE

Alergii grave urmează să fie adăugate pe lista cu posibile efecte secundare ale vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, după ce acest tip de reacţii au fost identificate în Regatul Unit, a anunţat vineri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

EMA anunţă într-un comunicat că a ”recomandat o actualizare a informaţiilor despre produsul (AstraZeneca-Oxford) în vederea includerii anafilaxiei şi hipersensibilităţii (reacţii alergice) ca efecte secundare”.
 
„Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de rapoarte de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie”, a declarat agenţia cu sediul la Amsterdam, în rezumatul comitetului său pentru evaluarea riscurilor de droguri.
 
"După o analiză atentă a datelor, (comitetul) a considerat că o legătură cu vaccinul este probabil în cel puţin unele dintre aceste cazuri", a adăugat ea.
 
EMA, cu toate acestea, a clarificat că anafilaxia, sau ceea ce numeşte „reacţii alergice severe”, a fost deja un „efect secundar cunoscut care poate apărea foarte rar la vaccinuri”.
 
Informaţiile privind vaccinul AstraZeneca / Oxford indică deja faptul că persoanele care primesc injecţia trebuie ţinute sub „supraveghere atentă timp de cel puţin 15 minute” după administrare, în caz de reacţii alergice.
 
Cu o zi în urmă, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că va investiga o problemă separată şi anume cea a cazurilor de cheaguri de sânge semnalate la pacienţi care au fost vaccinaţi cu vaccinul AstraZeneca însă subliniază că incidenţa acestor cazuri nu este mai mare decât în rândul populaţiei generale. Problemele de coagulare a determinat Danemarca, urmată de alte ţări europene, să suspende utilizarea vaccinului dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea din Oxford.
 
EMA subliniază că măsura a fost una de precauţie până la finalizarea unei investigaţii complete privind informaţiile potrivit cărora unele persoane au dezvoltat cheaguri de sânge după ce li s-a administrat vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.
 
„Deocamdată nu există indicii că vaccinul a cauzat aceste condiţii care nu sunt listate drept efecte secundare ale acestui vaccin”, a afirmat Agenţia Europeană pentru Medicamente într-un comunicat.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările