Articol publicitar

Tulburările de somn: cum să ne recâştigăm odihna şi sănătatea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Radu Ionescu

Lipsa de somn îţi afectează performanţele, iar privarea de somn este chiar periculoasă. Există o corelaţie puternică între somn, pe de o parte, şi sănătate, aspectul fizic şi starea de bine, pe de altă parte.

De aceea, dacă te confrunţi cu perturbări ale somnului, este bine să ştii despre ce este vorba şi să ai la îndemână câteva puncte de plecare pentru a-ţi regla somnul. În medicina dedicată cercetărilor asupra somnului un ”somn perturbat” se diferenţiază de o ”dereglare a somnului”: somnul perturbat poate apărea ocazional şi la oamenii sănătoşi, iar dereglarea somnului presupune o abatere regulată de la somnul normal. Diferenţa o fac efectele oboselii cauzată de somnul permanent problematic (temeri, griji, influenţe negative diverse în ziua următoare) şi durata – se consideră de regulă patru săptămâni consecutive de perturbări, conform unui articol de pe thriveglobal.ro.

Dar, când vine vorba de odihnă, toţi avem particularităţile noastre, dar şi multe întrebări. Cum şi cât dormim? Care sunt diferenţele între calitatea somnului şi durata somnului? Dormim o treime din timpul unei vieţi sau ar fi mai corect să spunem că, în zilele noastre, omul modern îşi petrece doar un sfert din durata vieţii dormind? Ce înseamnă un somn bun şi odihnitor? Este acelaşi lucru cu un somn suficient? Ce este somnul REM? Ştiai că arhitectura somnului se schimbă pe parcursul vieţii în funcţie de vârstă? Care sunt efectele lipsei de somn? Dar ale cafelei şi alcoolului asupra somnului nostru? Cât de mult apasă obligaţiile sociale asupra odihnei noastre? Şi care este importanţa unei rutine şi unei igiene corespunzătoare de somn? La toate acestea întrebări adresate de Liana Stanciu şi Mr. Curious, în cadrul emisiunii Spune pe bune, a răspuns medicul neurolog Mihai Radu Ionescu. Care ne-a dat şi nişte sfaturi importante, dar uşor de urmat, pentru a ne bucura de un somn de calitate: să evităm lumina, căldura excesivă în dormitoare şi expunerea la ecrane. Plus informaţii despre ceasul biologic, nevoia de somn, melatonină şi somnifere.

Urmăreşte întreaga emisiune Spune pe bune, un concept Thrive Global difuzat pe Magic TV şi pe YouTube Magic FM România, pentru a afla cât de important este pentru noi somnul. 

Şi nu uita să te abonezi pe canalul YouTube Magic FM România pentru a urmări toate emisiunile Thrive Global şi citeşte thriveglobal.ro pentru a fi la curent cu ultimele articole.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite