Rezistă relaţia dacă partenerii dorm în camere separate? Ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unu din patru cupluri doarme în camere separate, potrivit unei statistici din 2015 a Naţional Sleep Fundation, SUA. Mai mulţi sexologi şi psihologi, experţi în terapia de cuplu explică ce impact are acest obicei asupra relaţiei.

„E necesar să nu pierdem din vedere faptul că fiecare are un fel propriu de a-şi arăta afecţiunea, un stil diferit de somn, astfel că aranjamentele de acest tip diferă de la un cuplu la altul“, a declarat dr. Amanda Zayde, psiholog la o clinciă din New York, citată de The Huffington Post.

De exemplu, dacă partenerul dvs sforăie îngrozitor de tare, odihna celuilalt este afectată, iar acest lucru poate duce pentru acesta la acumularea oboselii, a frustrărilor şi resentimentelor, mai spune dr. Zayde. Într-un astfel de caz somnul în dormitoare separate este o decizie practică pentru ca ambii parteneri din cuplu să se poată odihni peste noapte.

După cum bine se ştie, somnul afectează dispoziţia – când avem prea puţin suntem nesuferiţi şi morocănoşi şi ne este greu să ne stăpânim nervii şi emoţiile. Prin urmare, un somn de bună calitate ne poate îmbunătăţi dispoziţia şi creşte dorinţa de interacţiune cu partenerul.

Dr. Zayde mai spune că un alt argument pentru odihna separată este acela că fiecare persoană are nevoie de spaţiu vital  şi nu este necesar să renunţe la el atunci când intră într-o relaţie.

Ce benefici sunt dacă dormitorul e comun

Pe de altă parte, dacă optaţi pentru dormitoare separate nu mai aveţi parte de episoadele nocturne de sex spontan, este de părere dr. Laurel Steinberg, sexolog clinician, profesor de psihologie la Columbia University.

„Nu contează cât de mare crede el că este organul sexual, nu este oricum suficient de mare încât să străbată dintr-o cameră într-alta“, mai spune sexologul.

Sunt însă şi alte beneficii care exced sexul. Simplu fapt că simţi căldura celuilalt ajută creierul să producă oxitocină, un hormon care reduce stresul şi induce liniştea, explică dr. Steinberg.

Potrivit acestuia, faptul că partenerii dorm în acelaşi pat poate fi un stimulent şi pentru conversaţia de dimineaţă ceea ce duce la întărirea relaţiei. Pentru unii însă, faptul că nu-şi văd partenerul poate face loc dorinţei de a fi împreună cu el, astfel că nu sunt riscuri de a se întrerupe conexiunea.

Prin urmare, somnul în camera separate este o chestiune de opţiune a cuplului, nefiind o reţetă sigură nici de păstrare şi nici de distrugere a relaţiei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite