Semnal puternic din partea investitorilor străini pe fondul evoluției pozitive a economiei românești
0Marile grupuri mondiale și miliardarii lumii anunță noi planuri de investiții în România pentru a deschide afaceri sau pentru a le extinde pe cele existente.
Această tendință este un semnal puternic al evoluției pozitive și a perspectivelor de creștere a economiei țării ca urmare a politicilor implementate de Executivul condus de Marcel Ciolacu, lucru reconfirmat și de evaluările pozitive ale marilor agenții de rating și noul acord cadru semnat cu Banca Mondială.
Potrivit Eurostat, în luna septembrie, indicatorul de încredere al consumatorilor și al mediului de afaceri (ESI) în economia din România a ajuns la 103,4 puncte, în creștere cu 3,5 puncte față de aceeași perioadă a anului trecut.
Acest avans, care arată că managerii companiilor din mediul privat anticipează o continuare a dezvoltării afacerilor, pe fondul modelului economic bazat pe investiții al Guvernului condus de Marcel Ciolacu, este susținut nu doar de statisticile europene, ci și de evaluările agențiilor de rating Moody's, Fitch și S&P, folosite drept reper în deciziile de investiții ale marilor grupuri mondiale.
Marile grupuri de retail investesc masiv
Principalii jucători din piața de comerț își continuă expansiunea pe piața noastră încercând să capitalizeze poziția a doua ocupată de România în ceea ce privește creșterea vânzărilor din comerț. Proprietarul Mega Image, grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize, deschide un centru de tehnologie, la București, care va avea 250 de angajaţi până la final de 2025. Carrefour România a finalizat procesul de integrare a fostului hipermarket Cora Lujerului din București în rețeaua proprie, și ajunge la 58 de magazine în acest format și un total de 450 de spații comerciale operate în 113 orașe din țară. De asemenea, Kaufland își extinde prezența în Moldova cu un al doilea magazin în Suceava, Penny a ajuns, cu o nouă locație la Cluj, la 383 de spații comerciale la nivel național, iar în reţeaua de magazine de proximitate Zabka anunță că va deschide 50 de magazine până la finalul anului.
Planuri extindere au și compania belgiana Liebrecht & wooD, care deține deja două outleturi în București, în zona Militari și Pallady, sau JUMBO, unul dintre cei mai mari retaileri de jucării, articole pentru casă și produse sezoniere din zona balcanică, prezent deja cu 19 unități în România, care va intra pe piața clujeană. De asemenea, recent intrată pe piața noastră, compania Lefties a deschis al treilea magazin, în Timișoara, și anunță un altul în Bacău.
Mișcări importante și în HORECA
Noi investiții sunt anunțate și în segmentul HORECA. Lanțul de restaurante fast-food Popeyes a deschis în data de 22 octombrie primul spu restaurant din orașul Brașov. Acesta este al al cincilea oraș din România unde Popeyes își extinde prezența, în afara Capitalei, după Pitești, Craiova, Buzău și Ploiești.
În plus, marca „Harry Ramsden’s”, devenită celebră în Marea Britanie pentru fish&chips (pește și cartofi prăjiți), cu o istorie de un secol și 30 de ani de experiență în francizare, vrea să creeze o rețea și în țara noastră. Același lucru intenționează și „Coffee Berry”, unul dintre cele mai mari lanțuri de cafea din Grecia.
Schemele de stat destinate marii industrii atrag giganții mondiali
Investițiile majore cu capital străin cresc și în segmentul marii industrii, susținută masiv de schemele de ajutor de stat care susțin Planul Industrial implementat de Executivul condus de Marcel Ciolacu. Ussuri Capital, companie de investiții axată pe dezvoltarea de proiecte în industria siderurgică, a anunțat că vrea să investească 900 de milioane de euro într-o oțelărie în România, iar producătorul siderugic turc Agir Global a finalizat preluarea subsidiarei din România a companiei grecești de trading și procesare industrială a produselor din oțel Sidma, și va opera un centru de servicii pentru produse din oțel lângă București.
De asemenea, austriecii de la Baumit intenționează să-și extindă afacerile din România cu o nouă unitate de producție, în localitatea Buhoci din județul Bacău, firma maghiară de amenajări interioare Zalakerámia mută producția din Ungaria la Cluj, și francezii de la Groupe Atlantic vor deschide în județul Prahova un sediu de fabricare pentru cilindri de apă caldă eficenți pentru uz casnic și în România, care se numără printre doar cele 4 din lume.
„Planul de țară” al lui Marcel Ciolacu, argument suplimentar pentru investitori
Atractivitatea României este sporită de strategia Premierului Marcel Ciolacu de reindustrializare a țării, reafirmată și în ”Planul de țară” prezentat cu ocazia lansării candidaturii prezidențiale.
„Avem o șansă istorică în față! În următorii 5 ani putem fi a 10-a economie a Uniunii Europene. Și acesta trebuie să fie obiectivul nostru strategic! Dar, pentru asta, nu avem timp de pierdut. Trebuie să începem, de acum, să construim o economie puternică. Cea mai mare miză este reindustrializarea țării. Cu investiții de peste 10 miliarde de euro anual în industrie, vom putea produce în țară tot ce este esențial pentru economia națională”, a afirmat Președintele PSD Marcel Ciolacu.