Frăția de la Iași PNL-USR: Chirica și Bodea, loiali acelorași principii

0
Publicat:

"La vremuri noi, tot noi”, spunea Caragiale despre politicieni, iar aceste cuvinte sunt mai actuale ca niciodată la Iași, unde candidează Marius Bodea, fost liberal și, mai nou, reprezentant USR, și Mihai Chirica, lider important al PNL și fost social-democrat. Consecvența nu este punctul forte nici al lui Mihai Chirica, nici a lui Marius Bodea, însă au în comun traseismul politic, dosarele penale și oportunismul. Cei doi au candidat încă din 2016 într-un tandem.

PSD: Mihai Chirica este trimis în judecată în mai multe dosare Foto: Arhivă
PSD: Mihai Chirica este trimis în judecată în mai multe dosare Foto: Arhivă

În 2016, Mihai Chirica candida din partea PSD la Primăria Iași, iar Marius Bodea din partea PNL, din poziții antagonice. Lucrurile s-au schimbat însă 4 ani mai târziu, când și-au regăsit noi idealuri politice. Mihai Chirica, dat afară din PSD în 2018, își găsește loc un an mai târziu la PNL, înțelegând că doar așa are șansa de a rămâne primar al Iașiului.

Supărat pe decizia partidului, în 2019, Marius Bodea se alătură Alianței USR-PLUS, gest care nu a fost pe placul simpatizanților. Criticii l-au acuzat de lipsă de principii clare, subliniind că frecventele sale schimbări de partid sunt dictate mai degrabă de interese personale decât de o viziune politică coerentă.

Bodea, alături de penali în funcții publice

Schimbarea sa de tabără la USR a fost văzută de mulți ca o mișcare oportunistă, menită să își maximizeze șansele electorale. Însă această strategie vine cu propriile provocări. USR, care odinioară promova sloganul "fără penali în funcții publice", se confruntă acum cu propriile sale probleme penale.

USR-ul lui Bodea este astăzi sub umbra unor controverse majore. Vlad Voiculescu este cercetat penal pentru achizițiile dubioase de vaccinuri anti-COVID în valoare de un miliard de euro. Clotilde Armand, în schimb, se confruntă cu acuzații de abuz în serviciu pentru că s-a numit manager de proiect, profitând de pe urma acestui statut. Lucian Stanciu Viziteu, primarul Bacăului, este investigat pentru că a alocat ilegal o locuință unei colege de partid.

Dacă vine vorba de Mihai Chirica, candidatul PNL, nu mai trebuie să reamintim că este trimis în judecată în mai multe dosare instrumentate atât de procurorii DNA, cât și de DIICOT, iar toate faptele pentru care este acuza au legătură cu funcția de primar în care este instalat de 9 ani.

În politică nu spui niciodată niciodată”, spunea recent liderul PNL, Nicolae Ciucă, întrebat fiind dacă alianța PNL-USR ar putea fi refăcută. Nu ar fi nicio surpriză ca această anexă a PNL Iași, numită vremelnic USR, să revină cu totul acasă și să se regrupeze în același partid după alegeri.

Penalii, la mare căutare în PNL

Nu doar USR are penalii săi. PNL nu este mai prejos, avându-i în prim-plan pe Mihai Chirica, primarul Iașului, cu multiple dosare penale, și pe Costel Alexe, cunoscut pentru scandalul șpăgii în tablă. Și nu doar la Iași. Viziteu a primit recent susținerea fostului primar PNL al Bacăului, Romeo Stavarache, supranumit "Șpăgărache", și el condamnat pentru fapte de corupție.

În Iași, frăția politică a “penalilor” dintre USR și PNL pare să funcționeze perfect, în ciuda contradicțiilor evidente. Marius Bodea, cunoscut ca unul dintre "oamenii noi" ai USR, dar cu un trecut liberal solid, își dorește să devină primarul Iașului, chiar dacă asta ar însemna să ajungă la funcție după o posibilă condamnare a lui Chirica.

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite