Ziua și ședința șefilor Coaliției. Continuă negocierile pe pachetul de măsuri fiscale SURSE

0
Publicat:

O nouă întâlnire are loc miercuri între șefii celor două partide ale Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. La discuția privind măsurile fiscale participă și ministrul de Finanțe, susțin surse politice.

Liderii PNL și PSD se văd pentru a treia zi la rând FOTO Mediafax
Liderii PNL și PSD se văd pentru a treia zi la rând FOTO Mediafax

Nicoale Ciucă și Marcel Ciolacu se întâlnesc pentru a treia zi la rând ca să discute pe tema măsurilor din pachetul de măsuri fiscale. Prima întâlnire a fost cea de luni, când discuțiile au durat peste cinci ore. 

O nouă discuție a avut loc marți, când președintele PNL a mers singur la Palatul Victoria. Era o discuție la o zi după ce Marcel Ciolacu amenințase că e gata să-și depună mandatul de premier, dacă PNL nu e de acord cu măsurile Coaliției. Până la urmă, au fost și discuții pe tema reformei pensiilor speciale, la care au participat și ministra Muncii, precum și ministra Justiției. 

Miercuri este a treia zi de discuții pe ce măsuri să rămână și ce nu în ceea ce privește partea de fiscalitate, susțin surse politice pentru „Adevărul”.

Ambele ordonanțe, adoptat în același timp 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni seară, că Guvernul ar urma să aprobe concomitent, până la sfârşitul lunii august, ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi reforma administrativă şi pe cea privind măsuri fiscale prin care să crească veniturile la buget. Potrivit premierului, în lipsa adoptării unor astfel de măsuri, deficitul de anul acesta ar urma să fie mai mare de 6,2%, cât a fost anul trecut.

România, în acest moment, fără nicio măsură luată, va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut. Deci, un deficit mai mare de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia în acest moment nicio măsură”, a susținut Marcel Ciolacu, luni seară, la Aleph News.

Totodată, premierul a precizat că cele două ordonanţe de urgenţă vor fi adoptate până la finalul lunii august. 

„Reformele încep imediat după ce va fi dată ordonanţa de urgenţă. Termenele de implementare vor fi până în 2024, ceea ce ne asumăm noi ce facem. Va trebui dată cel târziu la sfârşitul acestei luni. Până la sfârşitul acestei luni, cele două ordonanţe principale vor fi date în acelaşi timp, concomitent”, a mai declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a precizat că în urma discuţiilor purtate luni, atât 99% din măsurile privind reforma administrativă sunt decise, cât şi o parte din măsurile fiscale.

Lipsă de consens pe mai multe măsuri

Mai multe decizii din zona fiscală sunt încă subiect de dispută între cele două partide. Surse din Coaliție au precizat că PNL nu este de acord cu majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, pentru care liderii PSD insistă. Nici impozitarea clădirilor de lux, adică având o valoare estimată de peste 500.000 de euro, cu 1%, nu este agreată. O altă problemă este modificarea impozitării veniturilor microîntreprinderilor. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 de lei. Pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 de lei, impozitul ar putea fi de 3%. Propunerea nu e agreată de PNL. Nici taxarea mai dură a celor din profesiile liberale nu e acceptată de liberali.

Un astfel de exemplu e neimpunerea unui plafon pentru taxare. În discuțiile din momentul de față, avocații și ceilalți membri din zona profesiilor liberale ar urma să plătească o cotă de CASS neplafonată, ceea ce ar însemna „o supraimpozitare“, potrivit unei poziții luate public de Uniunea Națională a Barourilor din România. În schimb, Marcel Ciolacu a anunțat, cu subiect și predicat, faptul că angajații din construcții vor plăti contribuția la sănătate, de 10% din salariu, însă leafa minimă a acestora va fi mărită în așa fel încât să nu piardă bani, fiind pentru prima dată când e clară această măsură. De asemenea, cei din sectorul IT vor plăti și ei impozit, însă nu e clar de la ce plafon va fi acest lucru.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite