Coaliția, pe un butoi de pulbere din cauza noilor măsuri fiscale

0
Publicat:

Tensiunea în Coaliție a ajuns la cote maxime după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că ar putea să-și dea demisia, dacă PNL nu acceptă trecerea pachetului fiscal, fiind lansate atacuri din ambele partide ale Puterii.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos

Premierul României a anunțat că la nivelul discuțiilor din Coaliție, cele două forțe au agreat 99% din măsurile pe zona bugetară, dar și majoritatea măsurilor pe partea de fiscalitate. Marcel Ciolacu a subliniat că PNL trebuie să accepte și unele măsuri mai dure din zona de taxare și impozite, aceasta fiind soluția corectă. „Dacă nu se înțeleg aceste lucruri (n.r. - referitoare la pachetul pe măsurile fiscale), eu îmi pun mandatul pe masă și ne întoarcem la români. Am și eu răbdarea mea, cum e și corect. Sunt un om foarte răbdător, foarte echilibrat“, a afirmat Marcel Ciolacu, într-un interviu pentru Aleph News.

Câciu, apărat de Ciolacu

Întrebat dacă estimările la pregătirea bugetului pe 2023 nu au fost greșite, Ciolacu i-a luat apărarea lui Adrian Câciu, fost ministru de Finanțe, precizând că proiectul de buget nu e făcut doar de ministrul de Finanțe și nu caută un vinovat.

Dinspre PNL au venit reacții dure după amenințarea lui Ciolacu referitoare la o posibilă demisie din funcția de premier. „Din punctul meu de vedere, e un șantaj la PNL și un șantaj față de electoratul PNL. Noi reprezentăm oamenii muncitori, care au profesii liberale, agenții economici și mediul de afaceri. Nu facem decât să le spunem socialiștilor că nu vrem mărire de impozite și taxe. În programul de guvernare votat nu scria de majorare de taxe și impozite“, a precizat Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL, pentru „Adevărul“. Liberalul a afirmat că trebuie redus aparatul bugetar, acolo unde salariile au ajuns cu 30% mai mari față de sectorul privat.

De la Mihai Viteazu la Barbie

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, l-a ironizat pe șeful PSD. „Marcele, nu ești nici Mihai Viteazu, nici Ștefan cel Mare și nici Alexandru Ioan Cuza, adică niște oameni de stat care au intrat în conștiința și istoria românilor și a României, ci ești doar președintele trecător al PSD“, i-a transmis liberalul, într-o reacție pentru Digi24. „A conduce România nu înseamnă să interpretezi o piesă de teatru în care la un moment dat greșești o replică și te superi pe spectatori și ameninți că pleci de pe scenă“, a completat Rareș Bogdan, care a subliniat că „PNL nu se închină și nu se apleacă“ în fața lui Ciolacu.

La beregata lui Rareș Bogdan a sărit eurodeputatul Mihai Tudose, care este și vicepreședinte al PSD. „Stimate aliat galben, situaţia e următoarea: ori faceţi rost de o poziţie constructivă şi împreună redresăm ţara… ori ne întoarcem la popor şi vedem cum faceţi atunci când zăngăniţi potcoavele şi lumea vă va întreba ce aţi făcut cu calu’!“, a precizat Tudose, referitor la atacul lui Rareș Bogdan la adresa lui Ciolacu.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a arătat cu degetul spre greaua moștenire lăsată de USR (care a stat opt luni la guvernare) și o parte a liderilor liberali, cu aluzii tot la Rareș Bogdan. „Drulă – voi ați mâncat și noi plătim! Voi, useriștii, și cu așa-zișii liberali desprinși din platourile de la filmare de la «Barbie» ați mâncat cu zece guri, nesătuilor!“, a transmis Simonis, printr-un mesaj pe Facebook, după ce șeful USR i-a acuzat pe PSD-iști că ei și liberalii au creat dezastrul, iar acum ar dori să fugă de guvernare.

Lipsă de consens pe mai multe măsuri

Mai multe decizii din zona fiscală sunt încă subiect de dispută între cele două partide. Surse din Coaliție au precizat că PNL nu este de acord cu majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, pentru care liderii PSD insistă. Nici impozitarea clădirilor de lux, adică având o valoare estimată de peste 500.000 de euro, cu 1%, nu este agreată. O altă problemă este modificarea impozitării veniturilor microîntreprinderilor. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 de lei. Pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 de lei, impozitul ar putea fi de 3%. Propunerea nu e agreată de PNL. Nici taxarea mai dură a celor din profesiile liberale nu e acceptată de liberali. Un astfel de exemplu e neimpunerea unui plafon pentru taxare. În discuțiile din momentul de față, avocații și ceilalți membri din zona profesiilor liberale ar urma să plătească o cotă de CASS neplafonată, ceea ce ar însemna „o supraimpozitare“, potrivit unei poziții luate public de Uniunea Națională a Barourilor din România. În schimb, Marcel Ciolacu a anunțat, cu subiect și predicat, faptul că angajații din construcții vor plăti contribuția la sănătate, de 10% din salariu, însă leafa minimă a acestora va fi mărită în așa fel încât să nu piardă bani, fiind pentru prima dată când e clară această măsură. De asemenea, cei din sectorul IT vor plăti și ei impozit, însă nu e clar de la ce plafon va fi acest lucru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite