Zamfir, după negocieri privind darea în plată: „PSD va susţine creşterea plafonului la 250.000 euro”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dezbatere legea darii in plata

Legea dării în plată va intra joi, 31 martie, în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, PSD dorind excluderea programului Prima Casă din această lege şi creşterea plafonului privind valoarea creditului de la 150.000 la 250.000 euro, a precizat deputatul PNL Daniel Zamfir.

Iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a precizat vineri seara, pe pagina sa de Facebook, că a avut o nouă întâlnire cu preşedintele Comisiei de buget-finanţe, social-democratul Viorel Ştefan, la care au participat şi avocatul Gheorghe Piperea, vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica (PSD), şi Cătălin Voievozeanu de la AURSF.

Potrivit deputatului liberal, în urma discuţiilor, s-a convenit că Legea dării în plata va intră în dezbaterea Comisiei Juridice joi, 31 martie, iar miercuri, 6 aprilie, va intră la votul final în Camera Deputaţilor

Deputatul PNL afirmă că PSD va susţine menţinerea unui plafon pentru credite, dar crescut la 250.000 de euro, faţă de 150.000 cât a stabilit Senatul. În plus, potrivit acestuia, PSD consideră ca Programul Prima Casă trebuie exclus de la aplicarea legii.

Pe de altă parte, Zamfir spune că PSD susţine, la fel ca PNL, că Legea dării în plata trebuie să se aplice creditelor în derulare, inclusiv celor care au luat credite de nevoi personale cu ipotecă în vederea achiziţiei, construcţiei sau amenajării unor imobil cu destinaţia de locuinţa sau achiziţionării unui teren în vederea construcţiei unei case.

De asemenea şi PSD e de acord că legea trebuie să se aplice şi celor care au fost deja executaţi, prin sistarea popririi pe venituri.

"Acum vă spun concluzia mea: dacă varianta pe care am discutat-o astăzi (vineri-n.r.) va fi votată, eu cred că este acoperitoare pentru cele mai multe cazuri. Nu este perfectă. Însă eu personal cred că e mai important acum să treacă legea şi să beneficieze oamenii de ea cât mai repede, nu să fie executaţi şi lunile viitoare. Cred în continuare că plafonul este discriminatoriu şi că Prima Casă trebuie să rămână în lege, însă asta va putea lămuri Curtea Constituţională dacă va fi sesizată. Dacă va fi sesizată, asta nu înseamnă că se suspendă aplicarea legii până se pronunţă Curtea. Îmi menţin părerea că beneficiarii Programului nu trebuie excluşi, însă cred că e mai înţeleaptă decizia de a nu da prilej băncilor să şantajeze cu mărirea avansului sau Guvernului să desfiinţeze programul, ambii pretextând că din cauza acestei legi", a mai scris Daniel Zamfir.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite