Vladimir Lipaev, numit ambasadorul Federației Ruse în România, după plecarea lui Valeri Kuzmin

0
Publicat:

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasador al Federației Ruse în România, după încheierea misiunii și plecarea lui Valeri Kuzmin. Lipaev a condus anterior misiunea diplomatică a Rusiei în Estonia.

Vladimir Lipaev, numit ambasador al Rusei în România Foto: Facebook/Ambasada Rusiei în Estonia
Vladimir Lipaev, numit ambasador al Rusei în România Foto: Facebook/Ambasada Rusiei în Estonia

Îl numește pe Vladimir Georgievici Lipaev ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România”, potrivit unui decret corespunzător publicat pe portalul oficial de informații juridice, notează agenția Tass.

Printr-un alt decret, președintele Federației Ruse l-a revocat pe Valeri Kuzmin din funcția de ambasador în România. 

Vladimir Lipaev s-a născut în 1959, vorbește germană, engleză și franceză. A absolvit Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO) în 1981.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Lipaev se află în serviciul diplomatic din 1981 și a ocupat diverse funcții în biroul central al Ministerului dar și în străinătate. În 1997-2001 a fost Consilier al Ambasadei Rusiei în Norvegia. În 2001-2007  a ocupat funcțiile de consilier, șef de departament și director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus al Afacerilor Externe. În 2007-2011 a fost consulul general al Rusiei la Frankfurt, Germania. Iar în perioada 2011-2021 - Director adjunct al Departamentului Resurse Umane al MAE rus.

În 2021-2023, a condus misiunea diplomatică a Rusiei în Estonia. El a fost expulzat din Estonia ca răspuns la expulzarea de către Rusia a ambasadorului Estoniei la Moscova.

Mandatul lui Valeri Kuzmin la București

Joi, Ambasada Rusiei în România a anunțat că Valeri Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, și-a încheiat misiunea diplomatică și a plecat definitiv la Moscova. Până la sosirea noului Ambasador ministra-consilieră Elena Kopnina a fost însărcinată cu Afaceri a.i. a Federației Ruse în România.

În cadrul mandatului la București, început pe 7 iunie 2016, Valeri Kuzmin, a fost convocat de câteva ori de Ministerul de Externe.

În iunie 2022, în contextul publicării de către Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, pe pagina sa oficială de internet, a articolului cu titlul ”Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii”, ministrul de atunci al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Astfel, în cadrul întrevederii cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota, i s-a atras atenţia că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator şi provocator la adresa României şi a NATO, Alianţă din care ţara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.

Iar în noiembrie 2019, ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat, la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicaţii cu privire la o postare pe Facebook la adresa Casei Regale, în care, printre altele, o acuza pe principesa Margareta că răspândeşte informaţii false.

Anterior (în perioada iulie 2007-aprilie 2012), Valerii Kuzmin a fost ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău. Iar după cum a relatat „Adevărul”, acel mandat a fost marcat de declaraţii şi reacţii controversate ale diplomatului rus.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite