Viziteu, despre cum vrea să atragă bani pentru Primărie: Vom emite obligaţiuni municipale prin care să refinanţăm toate datoriile municipiului Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Stanciu Viziteu, primarul municipiului Bacău. FOTO Facebook Lucian Viziteu
Lucian Stanciu Viziteu, primarul municipiului Bacău. FOTO Facebook Lucian Viziteu

Primarul municipiului Bacău, Lucian Stanciu Viziteu (USR PLUS), vrea să emită obligaţiuni municipale pentru refinanţarea tuturor datoriilor ale oraşului, potrivit unui anunţ făcut pe Facebook. Edilul va propune soluţia consiliului local pentru emiterea unei hotărâri în acest sens. Ar fi pentru prima oară când Bacăul s-ar finanţa astfel, o soluţie folosită în trecut şi de Bucureşti.

„Am identificat împreună cu specialiştii din primărie şi în urma unor discuţii cu numeroşi economişti şi experţi financiari o soluţie modernă prin care să aducem la bugetul primăriei sume de bani importante, fără însă să creştem datoria publică şi fără să creştem taxe! Voi propune colegilor din Consiliul Local să emitem obligaţiuni municipale prin care să refinanţăm toate datoriile municipiului Bacău, datorii adunate în ultimii zeci de ani!  Prin emiterea acestor obligaţiuni municipale, vom rambursa împrumuturile vechi. Întreg procesul se va face pe Bursa de Valori Bucureşti. Este cea mai transparentă şi cea mai convenabilă opţiune, atât pentru municipalitate cât şi pentru cei care doresc să cumpere aceste obligaţiuni – adică românii!”, a scris pe pagina sa de Facebook Lucian Stanciu Viziteu.

Edilul a vorbit şi despre procedură. „Procedura este transparentă şi avizată de ASF, nu un credit negociat de un primar sau de un consiliul local cu o bancă. Alţi primari au acţionat astfel, însă eu vreau să apelăm la soluţia cea mai transparentă!  Procedura este folosită pe scară largă în ţările europene şi s-a făcut şi la noi, chiar dacă mai timid. Printre oraşele care au făcut acest lucru se numără Bucureştiul.  Emiterea de obligaţiuni va ajuta atât primăria cât şi cetăţenii: primăria va avea în primii ani fonduri importante la dispoziţie, iar românii vor putea cumpăra obligaţiunile la o dobândă de aproximativ 3 ori mai mare decât le oferă banca la depozite. În plus, dobânzile din astfel de operaţiuni nu vor fi impozitate! Un lucru interesant: toţi românii, inclusiv sau mai ales băcăuanii, pot fi investitori şi cu banii lor se va dezvolta oraşul. La final, dobânzile vor ajunge la oameni şi nu la bănci!”.

„Prin această structură financiară modernă pentru România, dar care se practică în Occident de peste 100 de ani, se asigură în primii ani economii la bugetul local de aproximativ 20 de milioane de lei/ anual. 

Banii astfel economisiţi vor fi folosiţi pentru investiţiile de care avem nevoie la Bacăul. Vom folosi aceşti bani cu prioritate pentru infrastructura şcolară şi sanitară, pentru refacerea străzilor şi pentru creşterea nivelului de confort al băcăuanilor”, a conchis Viziteu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite