VIDEO Philip Gordon: „Unii în România vor să organizeze un nou referendum să scape de preşedinte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gordon s-a întâlnit cu Băsescu în august, înainte de discuţiile programate cu Victor Ponta şi Crin Antonescu Foto Mediafax
Gordon s-a întâlnit cu Băsescu în august, înainte de discuţiile programate cu Victor Ponta şi Crin Antonescu Foto Mediafax

Philip Gordon, asistentul pentru Afaceri Europene al secretarului american de stat american Hillary Clinton a declarat că Statele Unite „urmăresc îndeaproape situaţia din România“, mai ales că sunt la curent cu intenţiile unor politicieni de a organiza un nou referendum pentru a-l înlătura pe preşedintele Traian Băsescu.

Ştiu că unii în România se gândesc să organizeze un alt referendum, găsind astfel alte metode de a-l înlătura pe preşedinte. Trebuie subliniat din nou că trebuie respectate procedurile constituţionale. Dacă preşedintele este nepopular, iar mandatul său nu reflectă voinţa populară, atunci situaţia se poate rezolva prin alegeri libere şi corecte.

Şi dacă acesta este modul prin care România va merge mai departe, cred că va continua să crească şi credibilitatea sa ca o democraţie puternică şi partener al Statelor Unite“, a afirmat el într-un briefing de presă desfăşurat la Washington.

Întrebat de o jurnalistă româncă ce ar trebui să facă România pe viitor pentru a recâştiga încrederea şi dacă Washingtonul mai este îngrijorat cu privire la situaţia din ţară, Gordon a spus că „îngrijorările SUA au avut de-a face cu eforturile de a schimba rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui.

Am fost şi suntem foarte atenţi să nu interferăm în afacerile interne ale României, însă am vrut să fie clar că lumea nu va considera legitimă schimbarea procedurilor de vot după desfăşurarea referendumului şi în contradicţie cu ceea ce Curtea Constituţională a hotărât. 

Am subliniat importanţa respectării oricărei decizii a Curţii Constituţionale, iar acesta a fost testul credibilităţii democraţiei din România. Şi sunt mulţumit că pot spune că aceasta este ceea ce şi guvernul a făcut în cele din urmă. Cu toate că am auzit despre posibile fraude ale votului şi deliberări despre un potenţial refuz de a accepta hotărârea Curţii Constituţionale, Curtea a decis, listele de votanţi care au fost folosite au fost respectate, iar preşedintele suspendat a fost reinstaurat conform statului de drept. Iar acesta este rezultatul corect“.

El a adăugat că aceste evoluţii indică faptul că în România există o democraţie matură şi că şi-a câştigat credibilitate în ochii Statelor Unite şi, probabil, în ochii partenerilor europeni, prin respectarea statului de drept.

Philip Gordon a vizitat România pe 13 august, când a arătat că principalele îngrijorări ale Departamentului american de Stat sunt determinate de suspiciunea că la referendum au avut loc fraude de amploare. Tot atunci, el le-a cerut liderilor USL să respecte deciziile Curţii Constituţionale.

Adjunctul secretarului de stat declara şi în urmă cu o săptămână că Administraţia SUA este mulţumită că acest angajament de a respecta deciziile Curţii Constituţionale este respectat de guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite