VIDEO Dragnea taie din bugetele serviciilor secrete şi le dă ultimatum lui Iohannis şi Tudorel Toader. „Şi pentru viaţă e nevoie de aviz de la Iohannis?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

PSD s-a reunit azi în prima şedinţă a Comitetul Executiv din acest an. Liviu Dragnea a anunţat că va tăia, în Parlament, bugetele serviciilor secrete şi va realoca banii la Sănătate, pentru a acorda gratuit vitamina D pentru copii. Liderul PSD i-a atacat pe Klaus Iohannis, Gabriela Firea, Victor Ponta, Tudorel Toader şi Dacian Cioloş.

UPDATE Viorica Dăncilă: Cei care au avut un poroces cu un complet constituit nelegal au dreptul la un nou proces. Sper ca în cel mai scurt timp să venim cu această ordonanţă. Nu e pentru cineva anume. 

UPDATE Liviu Dragnea, după cele trei şedinţe avute zi cu social-democraţii: Vom face alegeri interne unde sunt preşedinţi interimari. Am discutat despre buget, despre comunicarea senatorilor şi deputaţilor. Vreau ca o sumă rezonabilă, dar importantă din bugetul unor servicii secrete să fie mutată la sănătate, pentru o speţă vitală, aşa cum sunt copiii. Orice program pentru achizţia de vitamina D poate fi considerat un program de siguranţă naţională. Sănătatea românilor şi a copiilor este tot o problemă de siguranţă naţională.

Vrem să se încheie perioada de ani negri în care administraţia locală să fie subdezvoltată. Programul nostru a fost să scoatem satele din noroi.  Oamenii încep să vadă cum s-a ridicat nivelul de civilizaţie de acolo. I-am cerut ministrului de Finanţe să mai facă încă o simulare pe bugetele locale, pentru a fi sigur că niciun CJ nu va rămâne fără mai mulţi bani decât a avut până acum.

Despre bugetul Bucureştiului e prea multă minciună: nu s-a diminuat, ci s-a mărit. Tot impozitul pe venit rămâne la Bucureşti. Doar că primarii de sector au propus să se împartă banii între Primăria Capitalei şi sectoare. Nu voi mai lăsa nicio minciună netaxată. Oricine lucrează în adminsitraţia locală să se concentreze pe promisiunile din campanie, nu să cheltuie banii pe prostii.

Reporter: S-a tot vorbit de întârzierile privind miniştrii. Aţi discutat azi variantele şi ce faceţi?

Decizia noastră este să mai aşteptm puţin.Să vedem dacă ne spune domnul Iohannis ceva. Poate ne răspunde şi de ce blochează numirea unor ambasadori. Nu ştiu cum s-a simţit când l-a primit pe ambasadorul Israelului, când noi nu avem ambasador în Israel de doi ani. S-au făcut mai multe propuneri pentru postul de ambasador în Israel.

În legătură cu ordonanţele de urgenţă anunţate de domnul Toader,... 

Când o să văd un text de ordonanţă care repară mare parte din nedreptăţile ieşite la iveală, atunci o să comentez.

Cât mai aşteptaţi după Tudorel Toader?

Altă întrebare. 

Despre bugetele pentru serviciile secrete. Dvs. aţi participat la aceste întâlniri despre buget.

În decembrie, avizul de la CSAT nu s-a dat decât pe anumite sume. Eu i-am rugat ca în Guvern să poată modifica aceste sume, dacă nu, le vom modifica în Parlament. 

Mai cereţi aviz de la CSAT?

Parlamentul nu trebuie să ceară aviz de la nimeni.. Bani de la serviciile secrete vor merge la sănătate.

De ce nu aţi participat la ceremonia de preluare a preşedinţiei Consiliului UE de către România? 

Nu am putut. Din motive personale.

Cum vedeţi alianţa USR-PLUS?

Securiştii şi-au făcut două partide. Pe stânga este partidul lui Maior şi Coldea - Pro România. Pe drepata e partidul lui Cioloş. Faptul că au început să deschidă conservele  arată o mare disperre.

Mai mulţi parlamentari au demisionat penru a pleca la Pro România. Aveţi semnale că pierdeţi majoritatea?

Majoritatea parlamentară nu se pierde. Majoritatea se verifică la legi şi la moţiuni de cenzură.

Dacă nu mai e niciun acoperit în PSD, nu mai pleacă nimeni. Dacă e, mai pleacă.

UPDATE Liviu Dragnea a propus diminuarea bugetelor alocate serviciilor secrete, iar banii economisiţi să meargă către Sănătate. Întrebat dacă va cere aviz de la preşedintele Klaus Iohannis, având în vedere că bugetele serviciilor secrete se aprobă în CSAT, Dragnea a răspuns nervos: 

„E nevoie de aviz de la Iohannis şi pentru viaţă? Cred că un program de acordare de vitamina D pentru cei mici, un program pentru diabet, ţin tot de siguranţa naţională. Dacă nu pot ei să facă la Guvern, o să fac eu în Parlament”. 

UPDATE A început şedinţa PSD. 

UPDATE Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, despre poza făcută alături de Paul Stănescu şi Niculae Bădălău: Am vrut să vedem cum va reacţiona presa. Văd că s-a ocupat copios de noi. 

UPDATE Nici ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, nu a vrut să dea vreo declaraţie. 

UPDATE  Liviu Dragnea a venit la şedinţă însoţit de mai mulţi colegi. Liderul PSD nu a dat nicio declaraţie. Nici Viorica Dăncilă nu a stat să răspundă întrebărilor adresate de jurnalişti. 

UPDATE Robert Negoiţă, despre banii alocaţi pentru primării: Nu se respectă programul de guvernare, care spune că aceste costuri transferate la primării sunt suportate de Guvern. Oricum adminsitraţia publică din România era cea mai subfinanţată din Europa. Acum suntem fără precedent. Îi punem pe primari să vină cu mâna întinsă la uşile miniştrilor. 

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Economiei, Niculae Bădălău, discută cu Liviu Dragnea în biroul liderului PSD de la Camera Deputaţilor. 

***

După şedinţa CEx, va avea loc o întâlnire cu grupurile parlamentare ale PSD de la Camera Deputaţilor şi de la Senat în vederea începerii noii sesiuni parlamentare. Chiar în prima săptămână a sesiunii va fi dezbătut bugetul de stat.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declarat, sâmbătă seara, la România TV, că nu doreşte să plece la alt partid, dar crede că va fi dată afară din PSD, iar anul viitor ar putea candida ca independent la primărie în cazul în care Liviu Dragnea va mai fi preşedintele partidului. Ea spune că nu s-a gândit şi la o candidatură la prezidenţiale, dar că ar lua în calcul să îl contracandideze pe Liviu Dragnea la orice funcţie.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite