VIDEO Dezbatere Live. Întrebari şi soluţii pentru reforma clasei politice: cât de vizionar este Noul Cod Electoral?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta: Marius Văcărelu (specialist geopolitică), Eugen Nicolicea (UNPR), Barbu Mateescu (sociolog), Maria Krause (expert electoral EFOR), Dan Ionescu (analist TrendScan), Sebastian Lăzăroiu (sociolog), Mihai Voicu (PNL), Adi Zăbavă (analist politic) FOTO Dorin Constanda
De la stânga la dreapta: Marius Văcărelu (specialist geopolitică), Eugen Nicolicea (UNPR), Barbu Mateescu (sociolog), Maria Krause (expert electoral EFOR), Dan Ionescu (analist TrendScan), Sebastian Lăzăroiu (sociolog), Mihai Voicu (PNL), Adi Zăbavă (analist politic) FOTO Dorin Constanda

Pornită dintr-o dorinţă a societăţii, o posibilă reformă a clasei politice se va opri mereu în actele şi deciziile oamenilor politici. Chiar şi în cazul în care clasa politică acceptă fără rezerve ceea ce îi transmite societatea civilă, implementarea concretă a unor măsuri are nevoie de un consens politic manifestat printr-un vot parlamentar.

Cheia oricărei schimbări a clasei politice se află în posesia oamenilor politici, singurii capabili să răspundă dorinţelor şi necesităţilor sociale.

Cât de pregătiţi sunt oameii politici şi cât de deschişi sunt ei la „vocea străzii” au încercat să răspundă, politicieni şi specialişti, la dezbaterea „Reforma clasei politice. Soluţii politice, soluţii ale societăţii civile, soluţii legislative“, disponibilă pe canalul de Youtube Adevărul.

Dezbaterea a fost moderată de către Maria Krause (foto dreapta) de la EFOR şi de Dan Ionescu, blogger adevarul.ro, şi fondator TrendScan, iar la ea au participat reprezentanţi ai comisiei de redactare a Noului Cod Electoral, sociologi, constituţionalişti şi analişti politici.

Maria Krause şi Dan Ionescu FOTO Dorin Constanda

image

Principalele declaraţii în format livetext

Despre referendumul pe tema Parlamentului unicameral:

Eugen Nicolicea (foto dreapta): Toate legile electorale de la noi sunt legi organice şi, prin urmare, toate modificările le putem face până în ultima zi. Putem discuta multe decizii. Noi vorbim despre recomandări ale Comisiei de la Veneţia, care nu s-au mai găsit decât trunchiat în decizia Curţii. Pentru viitor, Curtea nu are ce să caute, iar recomandări nu are de ce face pentru că sunt numai probleme. Au mai fost modificate legi electorale, prin ordonanţe.

Eugen Nicolicea FOTO  Dorin Constanda

Dacă CCR dă o decizie pe recomandările Comisiei de la Veneţia, să citească recomandările. Acolo scrie clar că se pot face modificări în intervalul celor 12 luni dacă faci printr-un act superior unei legi ordinare. Curtea nu vorbeşte pentru viitor, ci se pronunţă pe ce e redactat. Dacă ce e redactat e greşit, spune da sau nu. Recomandările pentru viitor ţin de atribuţiile Curţii.

Sebastian Lăzăroiu (foto dreapta): Pentru că aţi vorbit de referendum consultativ, CCR spune că nu este vorba despre un referendum de care aleşii nu trebuie să ţină cont. E un referendum prin care e consultată populaţia asupra unor probleme, oamenii îşi exprimă voinţa şi urmează ca legislativul să ia în calcul ceea ce oamenii au spus.

image

Eugen Nicolicea: Dar ce rezultă din Parlament este chiar voinţa poporului. Poporul se exprimă prin organele sale alese sau prin referendum. În ce priveşte referendumul consultativ, v-am spus că aceeaşi Curte, înainte de declanşarea referendumului...

Sebastian Lăzăroiu: Aţi prezentat referendumul consultativ ca fiind facultativ.

Eugen Nicolicea: Nu. Un referendum este consultativ pentru cel care l-a generat. În cazul nostru, a fost făcut de preşedinte pentru o terţă persoană. Când faci referendum consultativ, prima regulă impusă de la Comisia de la Veneţia este aceea de a nu influenţa, nu cum a făcut Traian Băsescu. El nu avea voie să se amestece.

Mihai Voicu (foto dreapta): Presupunând că este aşa, România mai poate organiza alegeri pentru Parlament? Dacă suntem dirijaţi de obligativitatea unicameralismului, şi aceasta nu există în mod practic, mai suntem în regulă în ţara asta?

Mihai Voicu
Mihai Voicu

Eugen Nicolicea: S-a supus votului. Votul nu este imperativ, nimeni nu poate să impună un anumit stil de vot.

Mihai Voicu: Dacă se va supune spre aprobare un proiect de Constituţie care conţine bicameralism şi trece, se consideră anulat referendumul?

Eugen Nicolicea: Categoric.

Sebastian Lăzăroiu: Ştiu că s-a mai încercat modificarea legilor electorale, iar CCR a spus că legile nu sunt bune pentru că nu se ia în calcul voinţa poporului. Există şansa să munciţi degeaba.

Eugen Nicolicea: Am propus o modificare a practicii CCR, rugându-i ca atunci când dau decizii care se bat în cap, ei să ne spună soluţia.

Maria Krause: Nu ar fi bine să legăm acest proces şi de încrederea în sistem? În rândul alegătorilor există impresia că ei au optat pentru un Parlament mai mic şi vocea lor nu a fost auzită. Cum credeţi că contribuie asta la încredere?

Eugen Nicolicea: Sistemul nu poate răspunde cu măsuri populiste, el răspunde cu măsuri egale. Referendumul consultativ nu este obligatoriu. Una din regulile de bază exprimate de Comisia de la Veneţia este aceea că în legi trebuie trecute consecinţele referendumului. Dacă noi aveam trecută în legea referendumului faptul că referendumul consultativ este obligatoriu, era altceva.

Nu există cuvântul obligatoriu.

Sebastian Lăzăroiu: CCR face apel la primul articol din Constituţie, potrivit căruia voinţa poporului este suverană.

Eugen Nicolicea: V-aş întreba o chestiune: uită-te la Parlamentul mai mic. În momentul de faţă, a crescut datorită fenomenului numit USL. USL  a făcut ca o excepţie să devină regulă, aceea de a câştiga cu peste 50% într-un colegiu. Eu am spus că cine are peste 50% trebuie să aibă mandat obligatoriu. La peste 50% nu mai înţelegea nimeni nimic.

Am făcut acest amendament. Dacă nu era o stare generalizată, nu am fi avut distorsiuni. Dar pentru că USL a câştigat în majoritatea locurilor, a primit mandate suplimentare. Mandatele suplimentare au apărut după amendamentele UNPR, şi anume că se iau în plus şi nu de la cei mici. Dacă se luau de la cei mici, PPDD nu mai intra în Parlament. S-a zis ca şi cei care sunt mici să nu rămână pe dinafară.

Lista participanţilor la dezbatere

Dan Ionescu, analist TrendScan

Maria Krause, expert electoral, EFOR

Mihai Voicu, PNL

Eugen Nicolicea, UNPR

Sebastian Lăzăroiu, sociolog

Barbu Mateescu, sociolog

Adi Zăbavă, analist politic

Marius Văcărelu, specialist geopolitică

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite