Victoria Nuland: Vrem să vedem o Românie puternică, în care să domnească statul de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria Nuland
Victoria Nuland

Subsecretarul de stat Victoria Nuland, aflată într-o vizită oficială la Bucureşti, a discutat mai mult de o oră cu şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Titus Corlăţean. Cei doi oficiali au făcut, sâmbătă dimineaţă, declaraţii comune privind temele dezbătute.

Victoria Nuland a ajuns la sediul Ministerului de Afaceri Externe în jurul orei 9, în această dimineaţă, unde a fost primită de ministrul Corlăţean. La întrevedere a participat şi Duane Butcher, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti. 

Principalele declaraţii:

Titus Corlăţean: „Parteneriatul strategic este un parteneriat robust, solid, este la baza relaţiilor româno-americane. Am discutat subiecte importante, cooperarea bilaterală. Inclusiv despre prezenţa puternică a SUA în ţara noastră, dar şi despre interesele noastre comune privind o cooperare transatlantică eficientă. Am discutat şi despre proiecte importante, precum sistemul antirachetă care are loc şi în cadrul NATO, nu numai în relaţiile noastre bilaterale. 

Am vorbit şi despre importanţa extinderii UE în Balcanii de Vest. Parteneriatul Estic a fost pe masa discuţiilor şi poziţia noastră este comună: sprijinirea partenerilor noştri care doresc avansarea pe acest drum. Cum este Republica Moldova, de exemplu. 

Deoarece discutăm despre un parteneriat atât de robust, am putut discuta în mod direct şi anumite probleme privind consolidarea democraţiei în România. Cred că această conversaţie directă este apreciată. Apreciez faptul că doamna Nuland a ajuns la Bucureşti, când apar asemenea situaţii pentru a le discuta şi a găsi o soluţie împreună.“

Victoria Nuland: „Sunt încântată că m-am întors în România. Ministrul de Externe mi-a uşurat treaba - sunt de acord cu relaţia lungă şi robustă dintre ţările noastre. Aduc felicitări din partea preşedintelui Obama şi a lui John Kerry pentru aniversarea de 10 ani în NATO. Vreau să mulţumim României pentru contribuţia în conflictele din Afganistan, Irak, pentru prezenţa în cadrul scutului antirachetă. 

Anul 2014 este un an foarte important din punct de vedere economic. România are o creştere economică şi SUA, de asemenea. Astfel că parteneriatul transatlantic este un motor cheie în acest sens. De aceea SUA vrea să vadă responsabilitate din partea României în ceea ce priveşte reformele şi statul de drept. Vrem să vedem domnia statului de drept. 

Vrem o Românie prosperă, puternică. Au fost 24 de ore foarte interesant aici în Bucureşti şi sunt recunoscătoare preşedintelui şi Guvernului pentru primire. Mă voi întoarce!“


Băsescu, către subsecretarul de stat SUA: Sper ca micile neîntelegeri să nu afecteze substanţa relaţiilor noastre

Preşedintele Traian Băsescu a primit-o, vineri seară, la Palatul Cotroceni pe subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland. În cadrul întâlnirii s-au discutat subiecte despre relatiile bilaterale, probleme regionale şi eforturile de consolidare a statului de drept.

Primirea doamnei Victoria Nuland, adjunct al Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia al Statelor Unite ale Americii:

Traian Băsescu: Imi pare bine sa vă văd pentru a doua oară în Bucureşti. Este o onoare pentru noi să vă avem aici. Cred că sunteţi obosită după lungul zbor prin Europa.

Victoria Nuland: Sunt plătită să nu fiu obosită, ca şi dumneavoastră.

Traian Băsescu: Este o plăcere să discutăm despre problemele care vă aduc în România.

Victoria Nuland: Şi alianţa noastră este foarte importantă.

Traian Băsescu: Sper ca micile neînţelegeri să nu afecteze substanţa relaţiilor noastre.

Victoria Nuland: Sunt aici să celebrez 10 ani de parteneriat, să vorbim despre ce avem în prezent şi despre ce vom face în viitor.

Vizita adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia al Statelor Unite ale Americii, Victoria Nuland, de la Palatul Cotroceni, a durat aproximativ o oră. O fotografie care îi înfăţişează pe cei doi oficiali a fost publcată pe pagina de Facebook a ambasadei SUA la Bucureşti.

Subsecretarul de stat al Statelor Unite a ajuns la Palatul Cotroceni, in jurul orei 20.00. Câteva zeci de oameni protestează în faţa reşedinţei şefului de stat, scandând lozici împotriva sa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite