Victor Ponta s-a luat singur în Armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta pleacă de la Palatul Victoria pentru a se muta într-un birou mult mai securizat, la Ministerul Apărării. Motivul este mai degrabă unul amuzant: Ponta nu vrea să fie victima unei înscenări ţesute de Băsescu

Victor Ponta este cel dintâi premier din istoria postdecembristă a României care îşi mută biroul de la Palatul Victoria, deşi, în decursul celor 24 de ani, prin Piaţa Victoriei au trecut minerii şi milioane de grevişti.
Când a fost instalat prim-ministru, Ponta a refuzat biroul de la primul etaj al Palatului Victoria, care fusese ocupat de Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, şi a preferat să se mute la etajul doi, în biroul fostului premier Adrian Năstase. Acum, premierul se va refugia la Ministerul Apărării Naţionale, condus de colegul său de partid, Mircea Duşa. Motivul pare mai degrabă unul hazliu: Ponta nu vrea să „pice pe interceptări“, în urma unei capcane întinse de preşedintele Traian Băsescu.

„De astăzi de dimineaţă începând mi-am mutat biroul. L-am rugat pe domnul Duşa, am un birou la Ministerul Apărării Naţionale, aia e unitate militară. Oricine intră, dacă veniţi la mine, fiind unitate militară, se înregistrează. Acolo (n.r.- la Palatul Victoria-n.r.) era mai civil, aşa“, a spus Ponta, într-o emisiune la RTV. A doua zi, pentru a arăta că, totuşi, nu a glumit, premierul a anunţat că decizia sa este una temporară şi coincide cu ultimele luni de domnie ale preşedintelui Băsescu. „Mă aştept la foarte multe înscenări din partea domnului Băsescu şi a celor care-l servesc. A fost o înscenare de presă săptămâna trecută“, a spus Ponta, cu referire la cazul Duicu, baronul de Mehedinţi care ar fi negociat unele numiri în funcţii importante chiar în biroul premierului de la Palatul Victoria. Ponta nu a explicat însă deloc în ce ar fi constat înscenarea.

Premierul le-a răspuns şi celor care s-au întrebat cum va funcţiona Guvernul de acum înainte. „Acolo, la MAPN, o să am întâlnirile, inclusiv activităţile oficiale, şi sunt şi aproape de Parlament, şi de Cotroceni. Aparatul de lucru rămâne la Guvern“, a spus Ponta. Aşadar, nu vom avea un premier ubicuu.

Cât priveşte legalitatea acestei mutări, Ponta a spus că poate să aibă biroul în orice instituţie publică aparţinând Guvernului şi nu crede că e ceva interzis în acest sens. Într-adevăr, în legea de funcţionare a guvernului nu scrie şi nu avea cum să scrie unde se desfăşoară şedinţele de guvern şi unde trebuie să fie biroul premierului. Imaginaţia legiuitorului nu a mers chiar atât de departe. Fostul secretar general adjunct al Guvernului, liberalul Dan Mihalache, dat afară de Ponta în noimebrie 2012, spune că activitatea instituţiei în sine va avea de suferit. „ Există un flux de corespondenţă, există un serviciuu de protocol, mapa şedinţelor de guvern, care suferă modificări pe ultima sută de metri, cum vor funcţiona toate aceste cu un premier care nu se află în clădire? Vor trimite un sol? Mi se pare un capriciu“, a comentat Mihalache pentru „Adevărul“.

Crin: Nici Ceauşescu nu s-a mutat
Fostul său partener de alianţă, liberalul Crin Antonescu, crede că ceva rău s-a întâmplat cu Victor Ponta. „Premierul  şi-a pierdut controlul, , de frică, de nervi, de stres. Nu mai are măsură. Cineva trebuie să facă ceva. Ceilalţi membri ai Guvernului, membrii PSD, preşedinţii celor două Camere, care ar putea să-l însoţească pe Ponta la un control sau să-i atragă atenţia că nu ne putem bate joc de instituţii fundamentale ale ţării. Ne anunţă că se refugiază în sediul unei unităţi militare. Nici Ceauşescu nu s-a mutat cu biroul în altă clădire“, a spus Crin Antonescu. Situaţia „delicată“ în care se găseşte premierul a picat ca o mănuşă pe discursul colorat folosit de Crin Antonescu. „Ce ţară e aia când premierul fuge cu biroul în MApN ca să nu îi însceneze preşedintele ceva? Se travesteşte Băsescu în Duicu şi propune lucruri necuviincioase? Ce se întâmplă dacă la Ministerul Apărării se dă o alarmă? Rămâne Ponta sechestrat acolo? Mută şi sediul PSD în Ministerul Apărării?“, s-a întrebat amuzat liderul PNL. Şi fostul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, a crezut, iniţial, că premierul glumeşte.

„Am crezut că este o glumă praostă, apoi să constat că-şi pune glumele proaste în practică. Este un gest fără precedent, dar demonstrează că domnul Ponta nu este capabil să-şi administreze locul de muncă. Se duce într-o fortăreaţă, chipurile, să se apre de ce? Ce a făcut atât de grav de se simte ameninţat? Domnul Ponta reuşeşte să se ridiculizeze. Are o mentalitate de prizonier. Nu se simte bine în liberatete. El vrea înapoi într-o cuşcă. Poate şi-a ratat cariera“, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, pentru „Adevărul“. 

Băsescu: Victor-Viorel a cedat nervos
Evident, din tabloul celor care l-au ironizat pe Ponta nu putea lipsi Traian Băsescu, chiar omul de teama căruia a părăsit Victor Ponta palatul Victoria. „Victor-Viorel are o problemă de nervi. A cedat nervos, i se pare că numai armata îl mai poate apăra de furia baronilor. De a mea sigur nu are de ce, eu nu sunt furios pe el, deja de la un timp îl compătimesc. La Palatul Victoria baronii nu pot fi opriţi. Credeţi că Ponta, în faţa unui baron, e ca în faţa microfoanelor? Îl iau ăia şi îl plesnesc de îi sar fulgii! Într-o unitate militară, baronii nu au acces. Viorel îi minte şi le spune: după ce pleacă Băsescu, rezolvăm problema. Numai că Băsescu pleacă, dar dosarele rămân“, a spus şeful statului.

Ce ţară e aia când premierul fuge cu biroul în MApN ca să nu îi însceneze preşedintele ceva? Se travesteşte Băsescu în Duicu şi propune lucruri necuviincioase? Crin Antonescu, liderul PNL

Citeşte şi:

Băsescu, despre prezidenţiabilii PSD: Oprescu, băiat de Dâmboviţa. Victor Viorel ar fi o dramă pentru România. Aş opta pentru Geoană, el ştie jocul Americii

Traian Băsescu: Procedurile nu specifică: "Dacă te duci la Nuţu Cămătaru, luaţi-l pe sus. Dacă te duci la Mazăre, mergeţi cu un buchet de flori, cu care alegorice"

Băsescu: Dacă Ponta face dreptate după mintea lui, ajunge coleg de „apartament“ cu Năstase

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite