Victor Ponta, în Italia: „Berlusconi revenit la putere este ca şi cum Ceauşescu s-ar întoarce în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta se află în Italia pentru a-l susţine pe candidatul socialist la funcţia de prim-ministru FOTO Adevărul
Victor Ponta se află în Italia pentru a-l susţine pe candidatul socialist la funcţia de prim-ministru FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a afirmat astăzi, la Torino, cu ocazia mitingului socialiştilor europeni pentru susţinerea candidatului Partidului Democrat la poziţia de prim-ministru, că pentru Italia o reîntoarcere a lui Silvio Berlusconi ar echivala cu revenirea lui Nicolae Ceauşescu în România.

„Pentru noi, alăturându-ne Europei ca ţară fostă comunistă a fost mult mai mult decât a fost pentru dumneavoastră, a fost un vis (…) Berlusconi nu este parte din acest vis, pentru că e un coşmar. Nu mi-aş putea imagina Italia cu Berlusconi la putere din nou, aşa cum nu-mi pot imagina România cu Ceauşescu înapoi. Acest trecut trebuie să rămână acolo, iar ceea ce este important este viitorul", le-a spus Ponta, în limba italiană, celor adunaţi la Torino.

El a precizat că în mod obişnuit nu optează pentru a vorbi în italiană deoarece accentul sicilian pe care îl are poate crea confuzie, informează Mediafax.

Replica liderului italian de centru-dreapta nu s-a lăsat aşteptată. "Bine, (dacă aş fi ca Ceauşescu – n.red.), cel puţin voi avea puterile pe care nu le-am avut niciodată…", a afirmat Berlusconi, conform ziarului„ La Repubblica“

Ponta a mai afirmat că este sigur că Pier Luigi Bersani, candidat pentru poziţia de premier al Italiei, este şansa cea mai bună nu doar pentru italieni, ci şi pentru cei peste un milion de români care trăiesc şi muncesc în această ţară.

„În septembrie, înaintea campaniei electorale în România, PPE a venit la Bucureşti să susţină (PDL, n.r.), dar nu a ajutat, pentru că noi am obţinut 60% din voturi. Tot mai multe partide din PPE vorbesc de mai multă Europă, dar am văzut ieri ce se întâmplă şi ce înseamnă pentru ei: mai multă Europă, mai puţini bani pentru UE. Mai multă Europă pentru cine?", a întrebat retoric premierul.

De asemenea, preşedintele PES Serghei Stanişev a făcut referire la victoria USL la alegerile parlamentare, notând în acest sens victoria lui Victor Ponta la scrutinul de anul trecut.

„Timp de şapte ani Europa a fost ţinută sub sclavie de conservatori şi de politicile acestora concentrare doar pe austeritate, de politicile care ucid solidaritatea şi sensul unui destin comun al naţiunilor europene. Ei au condus prin divizare socială, asta a făcut Berlusconi în Italia, a divizat societatea. (...) Trebuie o schimbare reală şi trebuie să arătăm că în calitate de progresivi putem demonstra asta. Orientarea în Europa se schimbă în direcţia noastră, dar trebuie să fim împreună şi ne susţinem pentru a obţine aceste rezultate. Fără îndoială, în ultimul an am avut succese electorale în Franţa, în Slovacia, în România – unde Victor Ponta a avut o victorie briliantă. Anul acesta, în Italia va fi startul", a susţinut preşedintele PES.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite