Cum te poţi angaja într-o ţară din Europa, ca student internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii care merg la studii în Europa pot aplica la joburi part-time    Sursă foto: www.edudemic.com
Românii care merg la studii în Europa pot aplica la joburi part-time    Sursă foto: www.edudemic.com

Studiul într-o altă ţară a devenit în ultimii ani o oportunitate tot mai accesibilă. Odată cu intrarea Romaniei în Uniunea Europeană, procedurile de aplicare s-au simplificat, taxele de şcolarizare au scăzut, iar universităţile vestice au început să aprecieze tot mai mult calitatea studenţilor români.

Cu toate acestea, în multe dintre cazuri, cheltuielile lunare pot reprezenta o provocare. Mai ales că în anii studenţiei  începi să-ţi doreşti tot mai mult să nu mai depinzi financiar  de părinţi şi să-ţi câştigi existenţa pe cont propriu. 

Descoperi astfel că fiecare ţară are propriile ei reglementări, dar că toate permit studenţilor să lucreze part-time, adică o normă redusă.

Marea Britanie

Anglia este una dintre principalele destinaţii de studiu pentru români. Dacă îţi doreşti să studiezi în Regatul Unit e bine să ştii că atât în Anglia, cât şi în Scoţia, ca student, poţi lucra maximum 20 de ore pe săptămână, cu un salariu minim de cinci lire pe oră. 

Dacă ai o oarecare experienţă de lucru, valabil mai ales pentru cei de la master, şansele la un salariu mai atractiv cresc. 

Pentru a lucra legal ai nevoie de un permis de muncă numit Yellow Card, a cărui obţinere durează între trei şi zece luni. Dar dacă alegi să nu trimiţi documentele necesare prin poştă, ci mergi direct la unul dintre cele şapte oficii de unde se eliberează acest act, poţi obţine acest permis şi în aceeaşi zi! 

Vestea bună este că incepând cu 2014 există şanse ca aceste restricţii sa fie scoase pentru români si bulgari.

london1

Sursă foto: Bloomberg

De ce ai nevoie pentru a realiza dosarul de aplicare? Un extras de cont prin care să demonstrezi că te poţi întreţine în Marea Britanie cel puţin trei luni, o asigurare medicală (e valabil şi Cardul European de Sănătate), un formular standard pe care îl găseşti online şi două poze de tip paşaport.

Partea frumoasă este că majoritatea universităţilor au un birou numit Job Advice Center sau Career Center si-ţi oferă îndrumare, astfel încât tu să-ţi găseşti un job în cel mai scurt timp posibil.

Danemarca

Danemarca este o destinaţie de studiu cel puţin la fel de populară ca şi Marea Britanie, care şi-a câştigat reputaţia datorită programelor sale axate pe partea practică şi faptului că învăţământul este gratuit. 

Un alt beneficiu este reprezentat de faptul că pentru a lucra în această ţară NU ai nevoie de permis de muncă! Tot ce trebuie să faci este să te înregistrezi la primăria oraşului în care lucrezi şi primeşti un număr de identificare, numit CPR number. Unele universităţi simplifică acest proces şi mai mult, înscrierea realizându-se chiar în incinta facultăţii. 

La fel ca şi în Marea Britanie, studenţii pot accesa doar job-uri part time, putând lucra maximum 20 de ore pe săptămână. Salariul minim este de 13 euro pe oră şi, desi presupune anumite eforturi şi un management al timpului foarte bun, unii studenţi ajung să se poată întreţine în totalitate singuri.

Olanda

Olanda este renumită pentru standardele învăţământului şi pentru universităţile sale a căror valoare este recunoscută internaţional. 

Aici, din păcate, românii şi bulgarii încă au nevoie de permis de muncă pentru a se putea angaja, permis care se obţine cu ajutorul unui angajator. 

Dacă reuşeşti să convingi o companie de calităţile tale, atunci poţi lucra până la 10 ore pe săptămână, cu un salariu minim în jur de cinci euro. Iar dacă demonstrezi că lucrezi cel puţin 32 de ore pe lună, poţi accesa o bursă cuprinsă între 250 şi 500 de euro şi poţi beneficia de transport în comun gratuit.

amsbike

Sursă foto: ski-epic.com

Belgia

Aleasă mai ales pentru programele foarte bune de master, cu taxe foarte accesibile, Belgia este o ţară care oferă multiple oportunităţi de dezvoltare. 

Pentru a lucra ai nevoie iarăşi de un permis de muncă. 

Aplicaţia pentru permisul de muncă se face la sediul Comunei în care ai reşedinţa (în Belgia sunt 12 comune,) iar fiecare comună are o procedura distinctă de aplicaţie. Cel mai devreme poţi obţine un permis de munca în trei luni. 

Dar dacă reuseşti să obţii ajutorul unui angajator procesul este accelerat. Te ajută foarte mult dacă ştii franceza sau flamanda, iar plata variază în funcţie de dificultatea job-ului.

Italia

Lista nu putea fi încheiată fără a menţiona şi Italia. 

Aici partea frumoasă este că n-ai nevoie de niciun fel de permis de muncă şi nu eşti limitat de vreun număr standard de ore pe care le poţi lucra. 

Universităţile au, de regulă, aşa numitele Career Placement-uri (mai ales pentru internship-uri) care să te ajute să capeţi experienţă în domeniu şi fie organizează ei, fie te îndrumă spre centre de învăţare a limbii italiene.

Tips&Tricks

Oriunde ţi-ai dori să studiezi, e bine să ştii că în primele trei sau patru luni trebuie să fii sigur că poţi conta pe suportul financiar al familiei. E perioada aceea în care te acomodezi cu ţara, încerci să obtii permisul de munca şi identifici exact care sunt oportunităţile de lucru.

Un alt lucru care te poate ajuta foarte mult este să ştii, măcar la nivel de bază, limba ţării respective. Astfel vei avea acces la job-uri mai bine plătite şi vei putea comunica mult mai eficient cu nativii ţării în care vei locui.

Şi nu în ultimul rând, încearcă să rămâi mereu conectat la tot ce se întâmplă în campus. Abonează-te la newsletter-ul facultăţii şi la grupurile de Facebook şi e-mail care şi se par relevante, verifică periodic anunţurile de la aviziere şi păstrează o relaţie foarte bună cu Biroul de Relaţii Internaţionale. 

Fii deschis şi sociabil şi bucură-te de experienţa ta de student internaţional! Dacă ţi-ai găsit un job atunci nu uita că experienţa de a fi student într-un mediu internaţional este unică şi trebuie să te bucuri de ea în fiecare zi!

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite