USR PLUS, mesaj pentru ministrul Culturii: „Reducerea birocraţiei nu trebuie să însemne distrugerea patrimoniului cultural”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

USR PLUS cere ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, scoaterea imediată din consultare publică şi retragerea proiectului legislativ care permite intervenţii asupra monumentelor fără avizul specialiştilor din Comisiile Monumentelor Istorice, atunci când proiectele imobiliare sunt făcute de experţi atestaţi de Minister.

Formaţiunea a transmis că „reducerea birocraţiei nu trebuie să însemne distrugerea patrimoniului cultural”, după ce în nota de fundamentare a proiectului se motivează introducerea articolelor noi drept „parte a demersului de debirocratizare”.

„Un proiect de ordonanţă pus în consultare pe site-ul Ministerului Culturii elimină filtrul de decizie al specialiştilor din Comisiile Monumentelor Istorice atunci când proiectele imobiliare sunt făcute de experţi atestaţi de Minister.

Altfel spus, arhitectul plătit de un dezvoltator imobiliar sau de un proprietar să realizeze un proiect de intervenţie asupra unui monument istoric sau de construcţie în zona lui de protecţie ajunge, cu voia Ministerului Culturii, să-şi dea singur notă de trecere”, se arată într-un comunicat al partidului.

USR PLUS susţine că această modificare legislativă „deschide larg uşa abuzurilor” asupra monumentelor istorice din România şi solicită ministrului informarea prealabila a Coaliţiei de guvernare privind orice modificări legislative ce vizează sectorul cultural sau patrimoniul naţional.

„Suntem convinşi că, dincolo de mesajul cu totul greşit pe care-l dă o astfel de iniţiativă, este evidentă şi nelegalitatea unor măsuri care fac din persoane fizice cu interese materiale directe apărători ai politicii publice a Statului privind patrimoniul construit. Nu putem accepta ca o autoritate a statului să-şi abandoneze propria misiune, contribuind la deteriorarea deja avansată a urbanismului în România. USR PLUS cere ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, scoaterea imediată din consultare publică şi retragerea proiectului legislativ”, a explicat USR PLUS.

Şi în tabăra PNL au apărut nemulţumiri cu privire la proiectul legislativ propus de ministrul Culturii. Deputatul PNL Gigel Ştirbu  îi solicită ministrului Bogdan Gheorghiu să retragă din dezbatere publică proiectul de ordonanţă pentru modificarea Legii 422/2001 a protejării patrimoniului, care prevede introducerea unui articol pe care liberalul îl numeşte „dedicaţie pentru dezvoltatorii imobiliari”.

Parlamentarul liberal este de părere că articolul în cauză le-ar permite dezvoltatorilor imobiliari să demoleze monumentele istorice, întrucât nu prevede consultarea prealabilă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Culturii, prevede la articolul 34.2 că „serviciile publice deconcentrate ale Ministerul Culturii pot emite avize privind intervenţiile asupra imobilelor din zonele lor de protecţie sau din zonele protejate fără consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice (...) dacă documentaţia supusă avizării este elaborată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil şi respectă procedura privind avizarea intervenţiilor în zonele de protecţie a monumentelor istorice şi zonele protejate aprobată prin ordin al ministrului Culturii”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite