USR îi cere lui Dragnea sancţiuni pentru gestul obscen al lui Florin Iordache. Cristian Ghinea a rămas nepedepsit pentru acelaşi comportament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache a arătat semne obscene în Parlament. Foto: Captură ecran.
Florin Iordache a arătat semne obscene în Parlament. Foto: Captură ecran.

Grupul parlamentar USR a depus, miercuri, o sesizare disciplinară la preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cerând „cea mai gravă sancţiune” pentru comportamentul fostului ministru al Justiţiei. Cu toate acestea, în luna iunie a acestui an, deputatul USR Cristian Ghinea a reacţionat în acelaşi mod în momentul în care i s-a tăiat microfonul de la tribuna Parlamentului, nefiind sancţionat ulterior în niciun fel.

Grupul Parlamentar USR a depus, miercuri, la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, o sesizare disciplinară, cerând sancţiunea imediată a deputatul PSD Florin Iordache pentru semnele obscene pe care le-a arătat miercuri la sfârşitul discursului din plen.  

„Domnule Preşedinte, Grupul Parlamentar al partidului Uniunea Salvaţi România din Camea Deputaţilor formulăm prezenta sesizare disciplinară. prin care vă solicităm respectuos să luaţi cele mai drastice măsuri disciplinare împotriva deputatului Florin Iordache, pentru urmatoarele motive:

Arătăm că în data de 14 noiembrie 2018, deputatul Florin Iordache a participat la sedinţa plenului Camerei Deputaţilor, solicitând să ia cuvântul cu privire la legea de adoptare a OUG 90/2018.

La coborârea de la tribună, deputatul Florin Iordache a adresat gesturi obscene deputaţilor prezenţi în sală, gesticulând în direcţia zonei de sală în care se aflau deputaţii USR.

Consideram că fapta arătată mai sus are efectul de a încuraja comportamentele violente si injurioase, cu caracter sexual, publicul fiind expus direct la acest risc din cauza notorietăţii jiginirilor aduse la adresa deputaţilor prezenţi în sală.

De asemenea, din cauza faptului că manifestările jignitoare au fost întreprinse în cadrul unei transmisiuni în direct şi cu largă raspandire, de către o persoană ce influenţeaza opinia publică (deputat al României şi fost ministru), astfel de comportamente reprobabile se pot perpetua în societate.
Utilizarea comportamentelor jignitoare nu trebuie tolerată în niciun caz. Or, atunci când faptele se petrec în plenul Parlamentului României, în cadrul unei transmisiuni video, şi sunt săvârşite de un deputat, percepţia transmisă publicului este că se poate utiliza violenţa nonverbală atât timp cât chiar în cel mai înalt for democratic al ţării se regăsesc astfel de comportamente.

Concluzia cetăţeanului privitor este că exemplul venit de la un înalt demnitar poate fi perpetuat în societate, iar dacă un comportamentul jignitor este scuzabil chiar la cel mai înalt nivel, este scuzabil şi în viaţa de zi cu zi. O astfel de concluzie este împotriva tuturor normelor de conduită civilizată, împotriva valorilor europene de toleranţă, a dreptului la libera exprimare şi împotriva principiului supremaţiei legii.

După cum am arătat mai sus, faptele deputatului Florin Iordache nu numai că încalcă toate normele de conduită impuse acestei funcţii prin norme legale, dar şi aduc un grav prejudiciu întregului Parlament prin asocierea calităţii de parlamentar cu săvârşirea de fapte nedemne de acest statut.

Vă solicităm să analizaţi de urgenţă prezenta sesizare şi să dispuneţi sancţiunea cea mai gravă pentru încălcarea de către deputatul Florin Iordache a normelor citate mai sus."

Cu toate acestea, în luna iunie a aceluiaşi an, când în plenul Camerei Deputaţilor aveau loc dezbaterile pentru modifcarea legislaţiei penale, deputatului USR Cristian Ghinea i-a fost tăiat microfonul în timp ce îşi ţinea discursul la tribuna Parlamentului. În timp ce părăsea podiumul, acesta a arătat acelaşi gest obscen parlamentarilor PSD-ALDE, nefiind însă sancţionat ulterior pentru comportamentul său. Diferenţa constă însă în faptul că atât liderul de grup, cât şi preşedintele USR, Dan Barna, au prezentat scuze publice în numele colegului lor. 

„În numele partidului ne asumăm şi îmi cer scuze pentru gestul colegului meu", a urmat imediat replica deputatului USR, Ion Stelian, de la tribuna sălii plenului, potrivit Mediafax. Ulterior, şi preşedintele USR Dan Barna şi-a cerut scuze, dar a adăugat că „România primeşte zilnic astfel de gesturi de la PSD-ALDE".

Imagine indisponibilă

Sursă foto: captură ecran

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite