USR cere demisia ministrului Justiţiei. Tudorel Toader a recunoscut, nonşalant, că nu a anticipat câţi deţinuţi vor fi eliberaţi ca urmare a graţierii PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei

USR cere demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a admis că nu a anticipat numărul de deţinuţi care vor ieşi din închisoare în urma aplicării legii executării pedepselor.

USR aminteşte că 529 de detinuţi au fost eliberaţi din penitenciare, iar 3.349 urmează să fie eliberaţi zilele acestea, din totalul de aproximativ 28.000 de detinuţi din puscăriile româneşti.

USR mai arată, într-un comunicat, că a atras atenţia asupra consecinţelor acestei ”graţieri mascate promovate de PSD-ALDE pentru a scăpa din închisoare colegii politiceni condamnaţi pentru corupţie sau fapte conexe corupţiei”. Uniunea a contestat legea, fără success, la Curtea Constituţională a României.

„Considerăm că am făcut totul pentru a opri deţinuţi care au comis infracţiuni grave şi politiceni corupţi să iasă din închisoare. Majoritatea PSD-ALDE, care de la începutul mandatului nu a avut decât acest obiectiv, nu prosperitatea românilor, nu infrastructură, nu investiţii, nu legi clare şi juste, a reuşit să impună o lege care pune în pericol siguranţa cetăţenilor. Declaraţia de azi a lui Tudorel Toader este şocantă şi dovedeşte încă o data iresponsabilitatea acestui ministru şi a acestui guvern”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, citat în comunicat.

USR a cerut în timp dezbaterilor asupra acestei legi un studiu de impact, dar acesta nu a fost oferit pentru că nu exista.

”Acum suntem parte a unui experiment social pentru că o putere discreţionară a adoptat o lege care să-i servească interesele şi propaganda, fără să se gândească la siguranţa cetăţenilor. USR a avertizat că potrivit tuturor studiilor disponibile, jumătate din populaţia penitenciară eliberată printr-o graţiere, cum este şi aceasta, se întoarce în inchisoare după săvârşirea unor noi infracţiuni, în minim un an. Parlamentarii USR au subliniat că orice graţiere este un proces, nu un act de moment, întrucât prioritatea este pregătirea pentru reinserţie socială a celor care au fost privaţi de libertate”, se mai arată în comunicat.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite