Ţuţuianu, despre raportul SRI privind protestele: Activitatea SRI priveşte numai implicarea în protest a unor persoane extremiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu, a explicat că raportul transmis de SRI privind protestele arată că serviciul s-a ocupat doar de implicarea unor persoane extremiste în protestele .

„SRI a spus că activitatea instituţiei priveşte numai implicarea în protest a unor persoane extremiste şi că asta a făcut obiectul implicării lor. Venirea unor galerii la proteste nu este un element de siguranţă naţională. De aceea am întrebat dacă există alte elemente care ţin de siguranţă naţională. Nu am un răspuns. Trebuie să cerem documente, să audiem persoane“, a spus Adrian Ţuţuianu. 

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, i-a trimis vineri o scrisoare cu patru întrebări directorului SRI, Eduard Hellvig, în legătură cu protestele de stradă. Una dintre întrebări vizează dacă s-a urmărit slăbirea puterii de stat sau înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului.

”În legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la informările SRI privind protestele din data de 1 februarie 2017 şi afirmaţiile minsitrului de Interrne, Carmen Dan, făcute în conferinţa de presă susţinută joi, 2 februarie, vă solicităm o informare din care să rezulte următoarele:

1. Ce informaţii au fost comunicate către Ministerul de Interne, care au fost căile de transmitere, cine au fost destinatarii?

2. Dacă beneficiarii legali, respectiv preşedintele, premierul, ministrul de Interne, primarul general au fost informaţi cu privire la aceste eventimente?

3. Dacă au fost înregistrate ameninţări la adresa securităţii naţionale prin acţiunile violente, respectiv dacă au fost identificate activităţi care urmăresc slăbirea puterii de stat sau care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului?

4. În ce măsură asemenea activităţi fac obiectul preocupărilor Direcţiei generale pentru apărarea Constituţiei?”, a prezentat Adrian Ţuţuianu scrisoarea transmisă Serviciului Român de Infromaţii.

Ţuţuianu a anunţat că a primit deja o informare din partea SRI ce va fi disuctată, săptămâna viitoare. „Am primit un material pe acest subiect. Îl vom disucta în cursul zileid e astăzi şi ne-am propus ca săptămâna viitoare să avem o şedinţă de studiu şi de audieri. Vom analiza informarea. O vom invita pe doamna Carmen Dan, secretarii de stat. În raport de ce rezultă, vom decide dacă mai este utilă şi prezenţa altora“, a mai spus Ţuţuianu.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a subliniat încă o dată, într-o declaraţie de presă, că nu a fost informată de către SRI cu privire la riscul ca grupuri de suporteri să pornească violenţe. Potrivit acesteia, SMS-ul primit de la SRI conţinea informaţii generale care nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice. Totodată, potrivit acestiea, persoanele care au plecat de la evenimentele sportive au plecat individual, nu în grup.

„I-am urmărit îndeaproape pe cei care au plecat din săălile sportive, au plecat individual, nu în grupuri. Jandarmii au reacţionat doar în funcţie doar în funcţie de nivelul agresiunilor”, a declarat Carmen Dan

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite