Turcan: Majorarea diferențiată a pensiilor, neconstituțională și neechitabilă

0
Publicat:

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a atras atenția că majorarea diferențiată a pensiilor, „așa cum susține Ciolacu”, este „neconstituțională și neechitabilă”. 

Turcan a atras atenția că o majorare diferențiată ar fi neconstituțională FOTO Mediafax
Turcan a atras atenția că o majorare diferențiată ar fi neconstituțională FOTO Mediafax

„O majorare diferențiată a pensiilor bazate pe contributivitate, așa cum afirmă domnul președinte Ciolacu, este neconstituțională și neechitabilă”, susține Raluca Turcan într-o postare pe Facebook. 

Potrivit fostului ministru al Muncii, majorarea realizată diferențiat așa cum a fost explicată de Marcel Ciolacu, „este neconstituțională pentru că ar fi discriminatorie” și „este inechitabilă pentru că pensia contributivă reflectă cât a muncit și cât a contribuit persoana în timpul vieții active”.

Ar fi profund nedrept să se egalizeze pensiile între cei care au realizat stagiul minim de cotizare și pensionarii care au muncit peste 40 de ani și au contribuit”, a mai punctat liberala. 

Doar 1,89% din pensii au valori mai mari de 5.000 de lei

Fostul ministru a mai explicat că doar 90.627 au valori mai mari de 5.000 de lei, adică 1,89%, potrivit datelor INS. „Nu cunosc de unde își ia domnul președinte Ciolacu informațiile și vehiculează valori ale pensiilor contributive în cuntumuri la nivelul zecilor de mii de lei. Datele de la Casa Națională de Pensii Publice pentru luna octombrie 2022 ne arată contrariul, mai precis că, din cele 4.787.737 de pensii de asigurări sociale, doar 90.627 au valori mai mari de 5.000 de lei, adică 1,89%”, a mai transmis Turcan. 

„Probabil ca se referă la pensiile speciale de care beneficiază unele categorii profesionale, în baza unor statute/legi speciale și în legătura cu care toată țara așteaptă reformele domnului ministru Budai”, a adăugat Turcan. 

Raluca Turcan a mai precizat că PNL a depus în Parlament, „pe 19 septembrie, un proiect pentru majorarea plafonului de impozitare, astfel încât toate pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu fie impozitate”.

Potrivit fostului ministru, „acest ultim proiect ar permite creșterea foarte rapida a pensiilor mici, exact ce spune si dl. Ciolacu că își dorește”. 

Ce spune Marcel Ciolacu 

În privința majorării pensiilor, șeful PSD a explicat că după încheierea capitolului din energie, Ministrul de Finanțe va spune ce sumă poate fi alocată majorărilor de pensii. „Îmi doresc, ca și restul colegilor, să venim cu o majorare cât mai mare”.

„La pensii am rămas la nivelul discuției de procente de 15%-16%-10%. Eu reprezint un partid social democrat, îmi cer scuze, nu pot accepta ca o pensie de 1800 de lei să se mărească cu 270 de lei și o pensie de 18.000 de lei să se mărească cu 2700 de lei, mai exact de 10 ori față de cel cu pensia de 1800 de lei”, a mai spus Marcel Ciolacu, explicând că, în opinia sa, pe lângă minimul stabilit de 10%, există și un procent maxim. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite