Concurs de promisiuni pentru mărirea pensiilor

0
0

Partidele au dat startul promisiunilor privind procentul cu care vor crește pensiile, fiind avansate procente tot mai mari. Singurul care rămâne rezervat e premierul Nicolae Ciucă, în așteptarea tuturor datelor privind bugetul pe 2023. 

Politicienii se întrec în procente pentru majorarea pensiilor FOTO Arhivă
Politicienii se întrec în procente pentru majorarea pensiilor FOTO Arhivă

În timp ce PSD insistă că pensiile pot fi mărite cu 10%, liberalul Rareș Bogdan susține că cifra este prea mică, iar într-un context favorabil al proiecțiilor bugetare, propunerea să fie de 16%. De altfel, eurodeputatul a susținut că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ar trebui să demisioneze, dacă nu găsește resurse privind o creștere consistentă.

În același timp, Florin Cîțu, fost lider al PNL și economist de profesie, susține că pensiile ar putea crește cu 15%, iar majorarea se poate aplica și fără creșterea procentului din PIB pentru pensii, stabilit în PNRR (9,4%), însă este nevoie ca Guvernul să dea drumul la reforme.

Noi propuneri legislative

Forța Dreptei a depus un proiect care prevede majorarea pensiilor cu procentul inflației din luna precedentă proiecției bugetare. Astfel, potrivit liderului formațiunii, pensiile ar putea crește cu până la 18%. „Bugetul are bani, a înregistrat creșteri de încasări pe care nici măcar Ministerul Finanțelor nu le-a prevăzut”, a explicat Ludovic Orban, într-un interviu la RFI.

Pe de altă parte, ultimele date referitoare la inflație arătau că aceasta a ajuns la 15,3% în luna august, iar predicțiile optimiste ale economiștilor este că aceasta va fi în decembrie 13%. Iar proiectul de buget ar trebui să fie discutat în Guvern în octombrie, pentru a fi dat votul în noiembrie.

USR și PMP plusează

Și mai mult plusează Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene din partea USR, care a negociat PNRR. USR-istul a explicat într-un mesaj pe Facebook faptul că Guvernul poate mări pensiile și cu 27%, dacă vrea.

Și PMP, formațiune care nici măcar nu este reprezentată parlamentar, a avansat cifra de 25% pentru mărirea pensiilor. În prezent, sondajele dau PMP cu procente între 4% și 5,5%. De altfel, PMP a ratat Parlamentul la mai puțin de 0,5% față de pragul de 5% în 2020.

Reforma pensiilor, „cartoful fierbinte” din PNRR

În ceea ce privește îndeplinirea jaloanelor din PNRR, reforma pensiilor este unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale Coaliției. Marcel Boloș a explicat pe larg situația într-un interviu pentru „Adevărul”. Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, problema trebuie „limpezită”, la baza fiind faptul că jalonul „este neprietenos cu deținătorii de pensii speciale”.

Ministrul a explicat că pensiile speciale trebuie „raționalizate”, arătând că acesta este formularea exactă din PNRR. „Scrie limpede și se poate vedea de departe că trebuie să raționalizăm pensiile speciale și să le punem în acord cu principiul contributivității”, a susținut ministrul.

Ministrul a mai menționat că a primit pe e-mail mai multe opinii de la cei care beneficiază de pensii speciale, precizând însă că „ jalonul nu poate fi interpretabil”. Boloș a subliniat însă că în acest context se pune și problema pensiilor serviciu și cele ocupaționale.

„Noi reglementăm acest jalon din perspectiva pensiilor speciale, iar în cadrul legislativ național avem de-a face cu pensiile de serviciu și cele ocupaționale (...) Aici va depinde și mandatul pe care îl vom primi ”, a mai declarat Boloș.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite