Trolii lui Putin, manipulări despre România. Cum folosește propaganda rusă afirmațiile lui Șoșoacă

0
Publicat:

În mediul online sunt tot mai multe postări prin care trolii ruși vor să promoveze mesajul că în România sunt proteste anti-NATO și împotriva sprijinirii Ucrainei, iar Diana Șoșoacă e dată ca sursă prezentării situației interne.

Diana Șoșoacă, utilă pentru propaganda rusă FOTP Inquam Photos
Diana Șoșoacă, utilă pentru propaganda rusă FOTP Inquam Photos

„Românii protestează des, dar nu am văzut niciodată așa ceva. Atâta amărăciune. Oamenii sunt împotriva transferului de trupe NATO în țară”, scrie un utilizator pe Twitter într-o postare însoțită de un clip video de la un protest din România în care se poate auzi foarte clar că oamenii strigă „Libertate! Libertate!”, notează HotNews. Între timp, scurtul clip nu mai este disponibil pe Twitter.

Un alt mesaj arată că românii s-ar revolta pentru a nu mai fi „hrăniți ucrainenii”. De asemenea, e indusă ideea că protestele ar avea loc zilele acestea.

„Românii nu vor să devină carne de tun pentru NATO”, este subliniat într-un mesaj al propagandei ruse, tot pe Twitter. Este invocat un așa-zis motiv de opoziție față de susținerea Ucrainei.

Sunt lansate inclusiv afirmații false referitoare la trupe române aflate în nordul Ucrainei, care ar fi implicate în război. „Între timp, în nordul Ucrainei, a avut loc un incident în care trupele române și poloneze au primit ordin să atace o poziție rusă, dar au refuzat misiunea sinucigașă. După care, forțele antiretragere naziste din Sectorul de Dreapta au încercat să le forțeze să atace, rezultând 12 naziști morți”, scrie un alt troll al lui Putin pe Twitter, având ca poză de profil o imagine de soldat cu steaua sovietică.

Declarațiile senatoarei Diana Șoșoacă au venit mânușă pentru propaganda rusă, care s-a servit de un filmuleț de doar un minut în care sunt expuse numeroase teze ale Kremlinului.

Tezele Kremlinului, prin vocea lui Șoșoacă

„Țara asta nu e a voastră. E a noastră. Și înțelegeți că noi, poporul, hotărâm pentru ce se întâmplă. Nu permitem niciunei divizii 101 sau orice divizie să escaladeze acest conflict care nu este între Rusia și NATO, este între Rusia și Ucraina, pentru teritorii care apar unei Rusii trecute. Și e treaba lor ce fac acolo. Nu e nici problema României, nici a lui NATO, nici a UE. Sunt două țări care nu fac parte nici din UE, nici din NATO (...) Proștii noștri de conducători răspund la ordine. E un act de înaltă trădare față de România. Dacă îndrăzniți să băgați România în război și noi vă vom băga în închisoare pentru înaltă trădare”, transmite Șoșoacă în filmul care circulă pe Twitter, cu subtitrarea aferentă în limba engleză. Semn că nu e folosit pentru influențarea neapărat în spațiul autohton, ci în alte medii.

Diana Șoșoacă, alături de mai mulți parlamentari neafiliați, au mers în urmă cu câteva luni la Ambasada Rusiei, pentru a anunța „neutralitatea” României în războiul declanșat de Kremlin în Ucraina.

Traducerea ideilor lui Șoșoacă, pentru o mai bună înțelegere FOTO Captură
Traducerea ideilor lui Șoșoacă, pentru o mai bună înțelegere FOTO Captură

Ulterior, hackerii pro-ruși de la Killnet o apreciază pe Diana Șoșoacă într-o postare pe Telegram, numind-o „om deștept”. În Parlament, pe lângă Șoșoacă mai sunt câțiva parlamentari cu mesaje care merg pe linia propagandei ruse, cum sunt cele ale lui Mihai Lasca (neafiliat) sau Francisc Tobă (neafiliat, acum în APP).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite